Neşet KARADAĞ/ADANA (AHT)


İstanbul’da Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davada Cem Garipoğlu’nun yanı sıra, babası Mehmet Nida, annesi Tülay Makbule ve amcası Hayyam Garipoğlu’nun da aralarında bulunduğu 6 kişi daha yargılanıyor. Dün devam eden davada Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mevlüt Bayraktaroğlu’nun, 1994’te Adana’nın Ceyhan İlçesi’nde mahkeme başkanlığını yaptığı Ağır Ceza Mahkemesi’nde, “hileli iflas” suçundan dava edilen amca Hayyam Garipoğlu’nu yargıladığı belirlendi.

BERAAT KARARI
Hayyam Garipoğlu, şu anda oğluyla birlikte yargılanan tutuksuz sanık Mehmet Nida Garipoğlu’nun ismini taşıyan Ceyhan’daki “M.Nida Garipoğlu Limited Şirketi”nin o dönem yetkilisiydi. Amca Garipoğlu, şirketin iflasına karar verip, iflastan sonra müflis tüzel kişiliğine ait araç ve gereçleri iflas masasına teslim etmeyerek başka bir şirkete kiralayarak “hileli iflas” suçunu işlediği gerekçesiyle sanık oldu. Garipoğlu’nu bu davada emekli hâkim olan ve o dönemde avukatlık yapan babası Kasım Garipoğlu savundu. 7 Temmuz 1994’te açılan ve 2 Mayıs 1995’te biten davada Hâkim Mevlüt Bayraktaroğlu başkanlığındaki mahkeme heyeti, Garipoğlu’nun beraatına karar verdi. Gerekçeli kararda da, “...her ne kadar sanık Hayyam Garipoğlu hakkında hileli iflas suçundan cezalandırılması için kamu davası açılmış ise de toplanan delil durumlarına göre sanık yönünden müsnet suçun yasal unsurları oluşmadığından sanığın beraatına karar verilmiştir” denildi.

Karabulut Ailesi ‘reddi hâkim’ talep etmişti
Karabulut ailesi, daha önce Bayraktaroğlu başkanlığındaki mahkeme heyeti için reddi hâkim talebinde bulunmuştu. Karabulut’un ailesi, “Mahkeme Başkanı Bayraktaroğlu’nun, daha önce Adana Ceyhan’da da görev yaptığı, Adana Ceyhanlı olan ve halen Ceyhan’da yatırımları olan sanıklarla o dönemden tanışıklığının olduğuna dair duyumlar aldık. Bu durum bile mahkemenin tarafsızlığına halel getireceğinden ‘reddi hâkim’ talebinde bulunmak zorunlu olmuştur” demişti.