Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi, yarın Alevilerle ilgili önemli bir karara imza atacak. Mahkeme, Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği'ni "cemevlerinin ibadethane sayılamayacağı" gerekçesiyle kapatılması istemiyle açılan davayı görüşecek.

Ankara Valiliği, amacının "Alevi inancının ibadet merkezi olan cemevlerini yapmak" olarak tanımlanan Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği'nin tüzüğünü mercek altına alınması için İçişleri Bakanlığına gönderdi. Bakanlık yaptığı inceleme sonrasında, "cemevlerinin ibadethane sayılıp sayılmayacağı konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan görüş istedi.

Bunun üzerine, Diyanet İşleri Başkanlığı İçişleri Bakanlığı'na yazdığı yazıda, "Diyanet, İslam'ın bir alt yorumu olan Aleviliğin İslam'ın ortak ibadet yerleri olan "cami ve mescit'ler dışında ayrı bir ibadet yerinin olmayacağı, belirtilen sebeplerle, Cemevi ve benzeri yerlerin ibadet yeri kapsamında değerlendirilmesine imkan bulunmamaktadır" dedi.

Ankara Valiliği tüzükten "cemevlerini ibadethane olarak değerlendiren 2 ve 4.maddelerin çıkartılmasını" istedi. Fakat, valiliğin talebi dernek yöneticilerince reddedildi.

Valilik bunun üzerine cemevlerinin ibadethane sayılamayacağı gerekçesiyle Çankaya Cemevi Yaptırma Derneğinin kapatılması istemiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulundu.
Başsavcılık da "cemevlerinin ibadethane sayılamayacağı, bu hükmün dernek tüzüğünden çıkarılmadığı" gerekçesiyle Çankaya Cemevi Yaptırma Derneğinin kapatılması istemiyle Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açtı. Mahkeme yarın davayı görüşecek.




Anka