Türkiye ’nin son 15 yılının siyasal ve hukuki süreçleriyle yakından ilgili iki dava, bugün bir ‘sanık’ üzerinden ilginç bir kesişme yaşadı. Balyoz davasının yanı sıra 28 Şubat davasının da sanıkları arasında yer alan emekli Orgeneral Çetin Doğan, bu iki dava süreciyle de ilgili olarak bugünkü duruşmaların gündemindeydi. Çetin Doğan, hakkında yeniden yargılama kararı verilen Balyoz davası kapsamında başlatılan, “Balyoz’da kumpas” iddialarına ilişkin soruşturmada 'müşteki' sıfatıyla ifade verirken, 28 Şubat davası kapsamındaki müştekiler de onun hakkında ifade verdiler!

 Emekli Orgeneral Çetin Doğan, Türkiye’nin yakın gündemine damga vuran en önemli davalardan biri olan ‘Balyoz’ davasının 1 numaralı sanığıydı. Doğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde 1. Ordu Komutanı olarak görev yaptığı 2003 yılının mart ayında, hükümeti devirmek için Balyoz Darbe planını hazırlamakla itham edildi. Bu iddiayla açılan soruşturma kapsamında 26 Şubat 2010’da tutuklandı ve dosyanın “1 numaralı” sanığı olarak yargılandı. 21 Eylül 2012’de kararını açıklayan mahkeme Çetin Doğan’ı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı ve ardından ‘eksik teşebbüs’ nedeniyle 20 yıla düşürdü. Yargıtay 9 Ekim 2013 tarihinde bu kararı onayladı ve Doğan’ın cezası kesinleşti.

DAVANIN SEYRİ DEĞİŞTİ DOĞAN ŞİKAYETÇİ OLDU
 Ancak 2013’ün son günlerinde yapılan yolsuzluk operasyonlarının ardından, bu operasyonları kendisine karşı bir ‘darbe girişimi’ olarak tanımlayan hükümet, sorumlunun da yargı içindeki Gülen cemaati olduğunu ilan etti. Hal böyle olunca, aynı ekipler tarafından yürütülen Balyoz ve Ergenekon gibi davalar da yeniden gündeme geldi. Bugün Başbakan Yardımcısı olan Yalçın Akdoğan, o günlerde, Balyoz davasının “Gülen cemaatinin Türk ordusuna kurduğu kumpas” olduğunu yazdı ve bunun ardından başlayan tartışma, hükümetin hazırladığı yargı paketi aracılığıyla yeni bir boyut kazandı. Anayasa Mahkemesi her iki dava için de ‘adil yargılanma hakkının ihlali nedeniyle yeniden yargılama’ kararı verdi ve Çetin Doğan da 19 Haziran 2014'te tahliye edildi.

 Gerek her iki davanın sanıkları tarafından yapılan şikayetler, gerekse yargı ve emniyetteki ‘paralel yapı’ operasyonlarından yola çıkılarak, "Balyoz'da kumpas" iddialarına ilişkin de soruşturma başlatıldı. Balyoz davasının 1 numaralı sanığı olan Çetin Doğan, bu soruşturma kapsamındaki şikayetçilerden biriydi ve bugün ‘müşteki’ sıfatıyla ifade verdi. Avukatıyla birlikte Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen Çetin Doğan, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kürkçü'ye ifade verdi.

28 ŞUBAT MÜŞTEKİLERİ DE ONDAN ŞİKAYETÇİ OLDU
 Ancak Çetin Doğan’ın yargılandığı bir başka dava daha vardı: 28 Şubat davası… Refahyol hükümetinin iktidardan düşmesiyle ilgili sürecin bir darbe olduğu iddiasıyla açılan davada da sanık olan Doğan, ‘Balyoz kumpası’na ilişkin müşteki sıfatıyla ifade verdiği dakikalarda, yine Çağlayan Adliyesi’ndeki İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada yargılandı. Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz’ün katıldığı duruşmada ifade veren ‘müştekiler’ davaya katılmak istediklerini ve sanıklardan şikayetçi olduklarını belirttiler.

 Böylelikle Çetin Doğan, aynı dakikalarda, aynı adliye binasında bir ‘darbe’ davasının sanığı olarak, avukatı aracılığıyla hakkındaki şikayetleri dinlerken; bir başka ‘darbe’ davasıyla ilgili olarak da ‘kumpas’ iddiasıyla şikayetçi oldu…



Haber: HAKKI ÖZDAL - Radikal