Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Alt Komisyonu, 5-6 Aralık tarihlerinde Trabzon’da 2 günlük saha çalışması yaptı. Bu çalışma kapsamında komisyon üyeleri Zorlu Grand Otel’de sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Basına kapalı yapılan toplantıda CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman’ın Trabzon’da da kadın ticareti yapıldığı yönündeki sözleri tartışmalara neden oldu.

Komisyon toplantısına katılan Tüm Kadınlar Derneği Genel Başkanı Cemile Keskin, bugün, CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman hakkında sözkonusu toplantıda kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle 10 bin liralık manevi tazminat davası açtığını söyledi. Cemile Keskin, bugün dernek üyesi kadınlar ve aynı zamanda eşi olan avukatı İbrahim Keskin ile Trabzon Adliyesi önünde açıklama yaptı. Keskin, “Yaşananlara orada olan bir çok kişi şahittir. Mahkemede gerçek ortaya çıkacak” dedi.

Cemile Keskin’in avukatı İbrahim Keskin’in Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne verdiği dilekçede olay şu ifadelerle anlatıldı:

“Toplantıda davalı Canan Arıtman, ‘Trabzon’da kadınlar para karşılığı satılıyor’ biçiminde ifade kullanmış, müvekkil de bu yargıya itiraz edince, ‘çok konuşuyorsun ama boş konuşuyorsun’ dedikten sonra vali yardımcısına dönerek, ‘kim bu kadın?’ biçiminde aşağılayıcı bir soru sormuştur. Vali yardımcısının ‘sivil toplum örgütü başkanı’ diye tanıtması üzerine, ‘Trabzon’da kadınlar para karşılığı satılıyor’ yargısını tekrarlamış, müvekkilin, ‘hayır satılmıyor, evlendiriliyor’ dediğinde, ‘çok konuşma. Çünkü boş konuşuyorsun’ ibaresini kullanmıştır. Toplantının bitiminde kendisiyle diyalog kurmak için yaklaşan müvekkile hitaben, ‘sen kadın olduğuna dua et. Yoksa seni becerirdim, seni parçalardım’ demiş, müvekkilin, ‘siz kimseyi parçalayamazsınız’ demesi üzerine, ‘parçalarım, parçalarım. Hem de öyle parçalarım ve sizi öyle beceririm’ diyerek beyanlarını sürdürmüştür. Söz konusu beyanlar toplantıya katılanların tamamının duyabileceği şekilde söylenmiştir. Davalının kullandığı, ‘becermek’ ifadesi halk arasında ağır küfür anlamındadır. Bir derneğin genel başkanına uluorta bu şekilde hitap edilmesi, onun kişilik haklarına çok ağır saldırı niteliği taşır. Kaldı ki bu beyanlar resmi niteliği olan bir toplantı sırasında kullanılmış ve birkaç kez tekrarlanmıştır.”

Dilekçenin son bölümünde ise, mahkemenin Cemile Keskin’in kişilik haklarına yönelik yapılan ağır ihlal nedeniyle Canan Arıtman’dan 10 bin lira manevi tazminat alınmasına hükmetmesi talep edildi.





DHA