KAHRAMANMARAŞ’ın Afşin İlçesi’nde 25 yıldır elektrik enerjisi üreten, ancak baca gazı arıtma tesisi olmadan çalışan, kül tutucu filtreleri işlevini yitiren Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin, çiftçi 61 yaşındaki Mehmet Yağcı’nın arazisine verdiği zarar nedeniyle EÜAŞ 110 bin lira tazminata mahkum edildi. Ceza Yargıtayca da onandı. Mehmet Yağcı, 200 dönüm tarlasının kirlilik nedeniyle yüzde 10 oranında değer yitirdiğini belirtirken, Avukatı Mehmet Çölbeyi, kararın Elbistan ve Afşin’deki yerel mahkemelerde görülen benzer 360 davaya emsal olacağını söyledi.

Afşin İlçesi’ne bağlı Alemdar Beldesi Çomudüzü Köyü’nde oturan çiftçi Mehmet Yağcı, bölgedeki 200 dönüm arazisinde, Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin çevreye yayılan kirlilik nedeniyle ‘toprak değer kaybı’ yaşandığını ileri sürerek, zararın tazmini için Afşin 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü aleyhine dava açtı. Avukat Mehmet Çölbeyi tarafından 2 yıl önce açılan dava sırasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nce oluşturulan bilirkişi heyeti, yıllardır üretimiyle ülkeye koyduğu katkının yanı sıra, çevreye verdiği zararla konuşulan ve mekanik ömrünü tamamlamış olan Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin söz konusu tarlaya verdiği zararı saptamak için keşif yaptı. Alınan örnekler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nda incelendi ve toprakta uranyum, limit değerlerin üzerinde çıktı. Bilirkişi Mehmet Yağcı’nın arazisinde yüzde 10 oranında ‘toprak değer kaybı’ yaşandığı yönünde rapor hazırlandı. Mahkeme de EÜAŞ’nin çiftçiye 110 bin 179 TL tazminat ödenmesine karar verdi. EÜAŞ ise kararı temyiz etti. Temyiz üzerine dosyanın gönderildiği Yargıtay 4’ncü Hukuk Dairesi, 7 Aralık 2009’de yaptığı duruşmada yerel mahkemenin 110 bin 179 TL’lik tazminat kararını onadı.

360 dava var, 250 sırada

Avukat Mehmet Çölbeyi, Afşin ve Elbistan İlçeleri’ndeki çiftçilerin açtığı 360 benzer dava daha bulunduğunu, Yargıtay’ın verdiği kararın bunlara emsal teşkil edeceğini söyledi. Yargıtay kararı ile 250 üreticinin daha dava açacağını belirten Çölbeyi, A Termik Santrali’nin çevreye yaydığı zararlı gazlardan dolayı toprakta kirlenme olduğunu ve bu kirlilik sonucunda bir değer kaybı olduğunu düşünerek davaların açıldığını anlattı. 

Avukat Çölbeyi, “6 kişilik bilirkişi heyeti tarafından alınan toprak numunelerinin birçoğunda uranyum, limit değerlerin üzerinde çıktı. Bilirkişiler, analizleri değerlendirerek toprakta oluşan değer kaybını tespit edip, mahkemeye sundular. Yerel mahkeme ve Yargıtay, davamızda haklı olduğumuzu kabul edip tazminata hükmetti” dedi.

Mahkeme kararının kendisini çok mutlu ettiğini belirten çiftçi Mehmet Yağcı da, yıllardır kirlilik nedeniyle kaybettikleri haklarının mahkeme kararı ile telafi edileceğini, alacağı tazminat ile borçlarını ödeyeceğini söyledi. (dha)