Raporda üçüncü defa suç işleyen istismarcı veya saldırgana ait kişisel bilgilerin karakol, okul ve öğrenci yurtlarıyla paylaşılmak üzere özel bir sicil kaydında toplanması önerildi.
 
Adalet Bakanlığı İç Denetim Birimi Başkanlığı’nda görevli iki hakim tarafından hazırlanan ‘Ceza Adalet Sisteminde Mağdur Hakları’ adlı inceleme raporunda, cinsel istismar ve saldırı suçlarından hüküm giymiş kişilerle ilgili çarpıcı bir öneri dile getirildi. Üçüncü defa aynı suçu işleyenlere ait bilgilerin özel bir sicil kaydında toplanması istendi.

YASAL DÜZENLEME YAPILMALI
 

Bu sicildeki bütün bilgilerin ilgili tüm kurumlarla paylaşılması şu ifadelerle istendi: “Mağdurları daha etkin şekilde korumak amacıyla üçüncü defa cinsel saldırı veya cinsel istismar suçu işleyen suç faillerinin, işledikleri bu nitelikteki suçların özel bir sicile kaydının yapılması sağlanarak, bu sicilde yer alan bilgilerin, hükümlünün yaşadığı bölgedeki okullar ve öğrenci yurtları gibi çocukların toplu olarak bulunduğu kurumların yöneticileri ile o yerdeki kolluk görevlilerine açık hale getirilmesine olanak sağlayacak yeni yasal düzenlemeler yapılmalı.”
 

MİRASÇIYA İSTİHDAM
 

Raporda, sanıkla birlikte aynı duruşmada ifade vermek istemeyen mağdurlar için telekonferansla ifade verme olanağının sağlanması gerektiğine de dikkat çekildi. Raporda, “Mağdurun talep etmesi halinde adliye içerisinde veya Çocuk İzlem Merkezi’nde oluşturulacak özel bir alanda telekonferans yöntemiyle görüntülü ve sesli sistem vasıtasıyla ifadesinin alınmasına, şikâyet, istem ve delillerini sunmasına olanak sağlayan düzenleme yapılarak yaşadıkları psikolojik travma asgari seviyede tutulmalıdır” denildi.


Bakanlık raporunda, cinsel suçların sonucunda yaralanan ya da ölen mağdurların yasal mirasçılarına, eski hükümlülere tanınan ‘kamuda yüzde 2 oranında istihdam zorunluluğu getirilmesi’ önerisi de yer aldı.

Mağdur Hakları Kanunu çıkarılsın
 

İki hakimin raporunda “Çevresinden, toplumdan ve devletten destek bekleyen mağdurlara yaşadıkları sıkıntılı dönemde destek olunması, rehberlik hizmeti sunulması ve benzeri sair hizmetlerin şeklinin ve içeriğinin düzenlendiği müstakil bir Mağdur Hakları Kanunu çıkartılmalıdır” denildi. Raporda ayrıca, kolluk görevlilerinin mağdurla bir arada bulunduğu sırada uyması gereken kuralların yer aldığı ‘Mağdur Hakları Kılavuzu’ oluşturulması da tavsiye edildi.


Suçlunun her hareketi mağdura iletilmeli
 
Raporda, bu hükümlülerin tahliye sonrası benzer nitelikte suç işleme riskinin diğer bireylere oranla daha yüksek olduğu belirtildi. Suç faili gözaltına alındığında ve serbest bırakıldığında, tutuklu veya hükümlüyken salıverildiğinde ya da kaçması durumunda, mağdurun bilgilendirilmesi gerektiği ifade edildi.

Ezelhan ÜSTÜNKAYA