Hakkari Çukurca'da yola döşenen mayın nedeniyle 6 askerin şehit olmasına ilişkin açılan dava Genelkurmay Başkanlığı'nda görülmeye başlandı. İlk duruşmada tutuklu Tuğgeneral Zeki Es'in tahliye talebi reddedildi.
Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına, tutuklu sanık Tuğgeneral Zeki Es, tutuksuz sanıklar Tümgeneral Gürbüz Kaya, Fatih Taylan Çeker, Hakan Alaçam, Nurettin Altay ve Rıza Atilla Erdoğan katıldı.
Duruşmanın başında, şehit askerlerden Deniz Demirci'nin babası Halil Demirci, "Ben PKK ile savaşması için göndermiştim çocuğumu" diye bağırarak elindeki su şişesini, sanıkların üzerine fırlattı.
Demirci'nin duruşma salonundan çıkarılması ardından iddianame askeri savcı Tezer Türkay Güven tarafından okundu. Mahkeme Başkanı Mehmet Yüzbaşıoğlu, yalnızca tutuklu sanık Zeki Es'in tutukluluk durumuna ilişkin savunmasını aldı. Şehit olan Deniz Demirci'nin annesi Raziye Demirci, Es'in tutukluluğunun devamını isteyerek, "Tahliye istemiyorum. Benim çocuğum öleli 20 ay oldu" dedi. Duruşmaya katılan diğer şehit aileler de aynı yönde talepte bulundu.
Askeri savcı Tezer Türkay Güven ise delilleri topladıklarını vurgulayarak, "Bizim açımızdan tutuklu kalmasını gerektirecek bir durum görmüyoruz, mahkemeye bırakıyoruz" dedi. Savunmasının ardından suçsuz olduğunun anlaşılacağını ifade eden Es, ise "3 aydır tutukluyum. Bu drum savunma imkanlarımı kısıtlıyor. Tahliyemi talep ediyorum" dedi.
Mahkeme Başkanı Yüzbaşıoğlu, sanık Tuğgeneral Es'in, tutukluluk halinin devamına oy çokluğu ile karar verildiğini açıklamasının ardından duruşmayı 1 Şubat 2011'e erteledi.(ANKA)
(ÜNS/ÖMR)