Cumhuriyet gazetesine molotof kokteyli atılmasına ilişkin 7'si tutuklu 8 sanıklı davada sanıklardan Murat Aplak, suç vasfının değişme ihtimali ve tutuklu kaldığı gün dikkate alınarak tahliye edildi. Ayrıca sanıklardan Bedirhan Şinal'in gizli oturum yapılması yolundaki talebini kabul edildi.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya tutuklu sanıklardan Bedirhan Şinal, Fatih Derdiyok, Murat Alpak, Bora Ballı, Bayram Demir, Seyhun Zaim ve Boğaç Kaan Murathan getirildi. Duruşmanın başlamasıyla birlikte, mahkemeye ulaşan cevabi evraklar okundu.

Aynı mahkemede görülen Poyrazköy dava dosyasına Genelkurmay Başkanlığı, MİT, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nden gelen "Ergenekon diye bir terör örgütü olup olmadığına" ilişkin belgelerin bu dava dosyasına da eklendiği belirtildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davalarının iddianamelerinin de CD ortamında dosyaya gönderildiği tutanaklara geçirildi.

Mahkeme Başkanı Oktay Kuban, tutuklu sanık Bedirhan Şinal'e "İlhan Selçuk ve Cumhuriyet gazetesine yönelik eylem hangi amaçla yapıldı?" diye sordu. Şinal ise Kuban'ın sorusuna "Sorulan soruya şu andaki ortam itibariyle cevap vermek istemiyorum." karşılığını verdi. Bunun üzerine Başkan Kuban sanık Şinal'e, daha önceki ifadelerinde yer alan, "İlhan Selçuk'ta çok para var. İlhan Selçuk, Sedat Peker'e zarar verdi." şeklindeki beyanlarını hatırlattı.

Şinal bu soruya da, "Sorunuza şu anda cevap vermek istemiyorum. Ancak sadece benim bulunduğum gizli bir duruşma yapıldığı takdirde buna ilişkin sorulacak sorulara ayrıntılı cevap verebilirim." dedi. Duruşma savcısı Süleyman Pehlivan da, sanık Bedirhan Şinal'in gizli oturumda beyanlarının alınmasına karar verilmesini istedi.
Mahkeme ise, sanık Bedirhan Şinal'in cezaevinden getirtilerek diğer sanıkların bulunmadığı kapalı duruşmada dinlenilmesine karar verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davaları ile bu davanın birleştirilmesi konusunun sonra değerlendirilmesine hükmeden Mahkeme, 18 yaşından küçük sanık O.A.'nın dosyasının bu davadan ayırdı. Mahkeme, sanık Murat Aplak'ı "suç vasfının değişme ihtimalini ve tutuklu kaldığı süreyi" dikkate alarak tahliye etti. Sanıklar Bedirhan Şinal, Fatih Derdiyok, Bora Ballı, Bayram Demir, Seyhun Zaim ve Boğaç Kaan Murathan'ın tutukluluk hallerinin devamına karar veren Mahkeme duruşmayı erteledi.




CİHAN