Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki (AOÇ) Bira Fabrikası alanına milletvekilleri için düğün salonu, eğlence ve kongre merkezi yapma planı, Danıştay engeline takıldı. Danıştay 6. Daire, Kasım 2014’te proje için bilirkişi raporu mahkemeye sunuluncaya kadar yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bakanlık ise itiraz ederek kararın kaldırılmasını istedi. Ancak Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu da AOÇ’de yeni bir yapılaşmaya izin vermedi. Kurul, itirazların reddine oybirliği ile karar verdi.

Bakanlık, AOÇ sınırları içerisinde yer alan ve mülkiyeti Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş.’ye ye ait olan 2 bin 100 ada, 23 ve 24 parsele (Bira Fabrikası alanı), milletvekillerine hizmet verecek bir düğün salonu, eğlence ve kongre merkezi yapmayı planladı. 

TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları Odası ise projeyi mahkemeye taşıdı. Danıştay 6. Daire, odaların bilirkişi raporu gelinceye kadar projede yürütmeyi durdurma istemini kabul etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Danıştay 6. Daire’nin 23 Kasım 2014 tarihli yürütmeyi durdurma kararına itiraz ederek kararın kaldırılmasını istedi. Dosyayı inceleyen Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu ise 26 Ocak 2015’te Bakanlığın itirazının reddine oybirliği ile karar verdi.

“Çivi çakamayacaklar”

Kararda şunlar kaydedildi:

“Danıştay 6. Dairesi’nce, keşif ve bilirkişi incelemesi sonucu düzenlenecek bilirkişi raporu alındıktan sonra, davacının yürütmenin durdurulması istemi hakkında yeni bir karar verileceğinden bu aşamada davalı idare tarafından yapılan itiraz yerinde görülmemiştir. Açıklanan nedenle davalı idarenin itirazının reddine, 26 Ocak 2015 gününde oybirliği ile karar verildi.”



EVİN DEMİRTAŞ/MİLLİYET