Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'Aile İmamı' eleştirilerine yol açan Aile İrşat ve Rehberlik Büroları Çalışma Yönergesi’yle gündeme getirdiği 'bürolara başvuran kişilerle yapılan görüşmelere ilişkin bilgilerin arşivleneceği' yönündeki hükmü dini fişleme tartışması başlatmıştı.

Ankara Barosu Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 19 Mart 2010 tarihli Aile İrşat ve Rehberlik Büroları Çalışma Yönergesi'nin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.

DİYANET’İN GÖREVİ DEĞİL

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre dava dilekçesinde, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görevinin İslam Dini'nin inanç, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek olduğu; bunun dışında aile ve kadın konusunda düzenleme yapma yetkisi bulunmadığı kaydedilmişti.

FİŞLEME MADDESİNE İPTAL

Danıştay 10. Dairesi, Ankara Barosu'nun açtığı dava kapsamında Aile İrşat ve Rehberlik Büroları Çalışma Yönergesi'nin 8. maddesinin 2. fıkrasında yer alan "Yapılan görüşmelere ilişkin bilgiler kartekse işlenir; bu karteksler aylık periyotlarla müftülüklerce daire başkanlığına elektronik ortamda gönderilir. Ayrıca bu bilgiler büroda sistematik bir şekilde arşivlenir" hükmünü esasta oybirliği ve usulde oyçokluğuyla iptal etti. Daire, ayrıca yönergenin üçüncü fıkrasında yer alan “Büroya başvuran kişilerin sorunları dikkate alınarak gerektiğinde psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve avukat gibi uzmanlara yönlendirir" hükmünün de iptaline karar verdi.

"KARARI TEMYİZ EDECEĞİZ"

Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran, davanın reddine karar verilen maddeleri için temyize gideceklerini açıklayarak, “Danıştay, söz konusu yönergenin tümünü iptal etmesi gerekirken sadece iki hükmünü iptal etti. Ankara Barosu olarak bu davanın sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi.

>> Danıştay 10. Dairesi’nin kararına buradan ulaşabilirsiniz.