D.M.O Teftiş Kurulu Yönetmeliğinde, 06.04.2012 tarihli R.G. ile yapılan değişiklik ile Kurul Başkanının Ofis dışından idari görevlerde bulunmuş olanlar arasından atanması ile Ofiste Daire Başkanı, I. Hukuk Müşaviri veya Genel Müdür Yardımcısı kadrolarında görev yapanlar ile en az iki yıl asaleten yürütmüş olanların Yönetim Kurulu kararıyla Teftiş Kurulunda Müfettiş veya Başmüfettiş kadrolarına naklen atanmasının yolu açılmış idi.
 
DENETDE'nin, Yönetmeliğin ilgili maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay 5. Dairesinde açtığı davada 21.12.2012 tarihinde Esas No: 2012/3996 sayılı kararı ile yürütmenin durdurulmasına karar verildi.
 
Danıştay 5. Dairesi kararında özetle; “kamu kurum ve kuruluşları tarafından çıkarılan teftiş kurulu düzenlemelerinde, yasallık ilkesinin yanısıra, denetim hizmetlerinin diğer idari hizmetlerden farklı olduğunun göz önün de bulundurulduğu, denetim hizmetlerinin diğer idari görevlerden ayrı bir kariyer düzenine kavuşturulduğu” üzerinde özellikle durulmuştur.
 
İptali talep edilen düzenlemeye yönelik olarak verilen kararda “Bakanlıklar ile bunların bağlı ve ilgili kuruluşlarının merkez teşkilatında belirli görevlerde bulunanların kurul başkanlığına ve D.M.O Gn. Md. bünyesinde görev yapan kimi üst düzey bürokratların yine belirli koşulların varlığı halinde doğrudan Teftiş Kurulu bünyesine müfettiş olarak atanmalarına olanak sağlanmakta ise de, bu atama yöntemiyle yukarıda değinilen sistematik yapının ve teftiş kurulu bünyesindeki kıdem ve hiyerarşik yapının tümden bozulacağının tartışmasız olduğu” belirtilmiştir.
 
Verilen kararda; “kariyer bir meslek olarak teftiş hizmetlerini yürüten müfettiş yardımcıları, müfettişler ve başmüfettişlerin, denetim hizmetleri kapsamında üstlenmiş oldukları görev, yetki ve sorumluluklarının özelliği ve niteliği dikkate alındığında, sözkonusu görevlere ancak Kanunla yapılacak olan bir düzenleme ile diğer kadro ve görevlerden atanma imkanı sağlanması gerekirken, dava konusu Yönetmelikle getirilen kurallarda hukuka ve teftiş hizmetlerinin gereklerine uyarlık görülmediği” açıkça belirtilmiştir.
 
Sonuçta davalı idareye kurum dışından kurul başkanı, kurum içindeki idari kadrolardan ise müfettiş ve başmüfettiş atanması sonucunu doğuracak, bu durum ise kurumda görev yapan müfettiş ve başmüfettişler açısından, dava sonunda verilecek iptal kararı üzerine önceki halin geri getirilmesi açısından, telafisi güç zararlara neden olacağından ilgili maddelerin yürütülmesinin durdurulmasına karar verildiği görülmektedir.
 
Ayrıca ilgili idarenin yukarıda bahsi geçen Danıştay kararını hiçe sayarak bir Daire Başkanını Başmüfettişliğe ataması üzerine DENETDE tarafından tekrar başvurulan Ankara 14. İdare Mahkemesi tarafından 28.02.2013 tarih ve Esas No: 2012/1855 sayılı karar ile , atama işleminin dayanağı olan Yönetmelik hükmünün Danıştay 5. Dairesinin yukarıdaki kararı ile hukuka aykırı bulunarak yürütmesinin durdurulmuş olması karşısında, hukuka uygunluğundan söz edilmesine olanak bulunmadığından yürütmesinin durdurulmasına oybirliğiyle karar verilmiştir.