Danıştay kararında, “5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 38/a maddesi hükmüne göre belediye teşkilatının en üst amiri olarak belediye teşkilatını sevk ve idare etmekle görevli olan Zeytinburnu Belediye Başkanı’nın, alt birimlerin denetimlerde yetersiz kaldığı konusunda kayıtsız kaldığı ve sorumluluğu bulunduğu görülmüştür” ifadesi kullanıldı. Danıştay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile ilgili başvuruyu ise reddetti. Zeytinburnu Belediyesi yetkilileri ise, kendilerine herhangi bir mahkeme kararının ulaşmadığını söyledi.

Davutpaşa’da yaklaşık 4 yıl önce ruhsatsız çalışan havai fişek imalathanesinde meydana gelen patlamada imalathanenin sahibinin de aralarında bulunduğu 21 kişi hayatını kaybetmiş, 133 kişi de yaralanmıştı. Mağdur yakınları avukatlarının başvurusu üzerine Danıştay 1. Dairesi’nin verdiği karar Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülün davayı farklı bir boyuta taşıdı. Danıştay 1. Dairesi kararında Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın hakkında İçişleri Bakanlığı’nın soruşturmaya izin verilmemesine ilişkin kararını bozdu. İmalathanenin 2004 yılından itibaren yapı kullanma izin belgesi bulunmadan faaliyet gösterdiği belirtilen Danıştay kararında, imalatın patlama gününe kadar kaçak olarak devam ettiği belirtildi. Kaçak imalathaneye ilk denetimin 9 Ağustos 2007 tarihinde Zeytinburnu Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü tarafından yapıldığı belirtilen kararda, durumun Ruhsat Denetim Müdürlüğü’ne bildirildiği belirtildi. Müdürlüğün Zabıta Müdürlüğü’nden denetim talep ettiği aktarıla açıklamada, bundan yaklaşık 5 ay sonra 15 Ocak 2008 tarihinde Zabıta ekiplerinin yaptığı denetimlerde iş yerinin ruhsatsız olduğu ve ruhsat alması için gerekli tebligatların yapıldığı aktarıldı. Kararda, iş yeri sahibinin ise patlamadan 6 gün önce 25 Ocak 2008 tarihinde ‘plastik atölyesi açmak için’ belediyeye başvurduğu belirtildi.

Yapı kullanma izin belgesi olmayan binada, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı olmaksızın havai fişek ve maytap imalatının 2004 yılından itibaren devam ettiği belirtilen açıklamada, 15 Ocak 2008 tarihinde yapılan zabıta denetimlerinde havai fişek ve maytap üretildiği tespit edilemeyerek, iş yerinin mühürlenerek kapatılması gerekirken faaliyetine izin verildiği vurgulandı. Danıştay Kararında Zeytinburnu Belediye Başkanı’nın patlamadaki sorumluluğu şu ifadelerle yer aldı: “5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 38/a maddesi hükmüne göre Belediye teşkilatının en üst amiri olarak belediye teşkilatını sevk ve idare etmekle görevli olan Zeytinburnu Belediye Başkanı’nın, alt birimlerin denetimlerde yetersiz kaldığı konusunda kayıtsız kaldığı ve sorumluluğu bulunduğu görülmüştür.”

Büyükşehir Belediyesi’nin, şikayet üzerine ya da başka bir şekilde öğrenilmedikçe patlamanın meydana geldiği bölge ile ilgili doğrudan denetim yapmasının söz konusu olmadığı belirtilen kararda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın patlamanın meydana gelmesinden doğrudan sorumlu tutulmasının mümkün olmadığı ifade edildi.

Danıştay 1. Dairesi’nin kararında; bu sebeplerle Murat Aydın’a isnat edilen eylemin, hakkında soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunduğunun anlaşıldığı belirtildi. Kararda şu ifadeler yer aldı: “Şikayetçi itirazlarının kabulüyle, İçişleri Bakanı’nın 15.04.2011 tarih ve Tef. Ku. Başk. 2011/174 sayılı kararının, Murat Aydın için soruşturma izni verilmemesine ilişkin kısmının kaldırılmasına, Kadir Topbaş’a isnat edilen eylemin ise, hakkında soruşturma yapılmasını gerektirecek gerektirecek nitelikte bulunmadığı anlaşıldığından, İçişleri Bakanı’nın 15.04.2011 tarih ve Tef. Ku. Bşk. 20011/174 sayılı kararının; Kadir Topbaş için soruşturma izni verilmemesine ilişkin kısmına yapılan şikayetçi itirazlarının reddine, dosyanın Murat Aydın hakkında gereğinin yapılması için karar eki olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na kararın birer örneğinin çişleri Bakanlığı ile itiraz edenlerin vekiline gönderilmesine 25.10.2011 tarihinde oy birliği ile karar verildi.

Öte yandan, Zeytinburnu Belediyesi yetkilileri, kendilerine herhangi bir mahkeme kararının ulmadığını söyledi.


Cihan