Danıştay, Halis Toprak'ın şikayeti üzerine TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül ve Ahmet Ertürk'ün de aralarında bulunduğu TMSF yöneticileri hakkında, 10 milyon dolarlık haksız komisyon ödenmesini içeren zimmet iddiasıyla ilgili soruşturma izni verdi.

Toprak Grubu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Toprak'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) eski Başkanı Ahmet Ertürk, TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül'ün de aralarında bulunduğu 10 TMSF yöneticisi aleyhine, Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde 2009/46864 soruşturma numarası alan suç duyurusunda, Toprak Grubu'na ait Princess T isimli yat konu edildi. Suç duyurusunda, yatın bizzat Toprak Grubu tarafından 3 milyon 105 bin dolara satılmasına rağmen, Ahmet Ertürk ve Şakir Ercan Gül'ün yakın dostu Celal Sadıkoğlu'na ait Levent Yatçılık'a, satışta herhangi bir katkısı ve aracılığı olmamasına rağmen, TMSF tarafından Toprak Grubu'nun bilgisi ve rızası dışında 3 milyon 105 bin dolarlık tekne satış bedelinin yüzde 7'si tutarında 217 bin 350 dolar komisyon ödemesi yapılması yoluyla satıldığı, TMSF yöneticilerinin zimmet suçunu işledikleri ve ilgili TMSF yöneticilerinin 12 seneye kadar hapisle yargılanmaları talep edildiği kaydedildi.

Toprak grubu açıklamasında "Hatırlanacağı üzere; Toprak Grubu'na ait bahsi geçen yat dışında, TMSF'nin elkoyduğu başka banka ve ticari kuruluşlara ait takriben 150 milyon dolar tutarında birçok tekne satışı TMSF ihaleleriyle gerçekleştirildi. Bu tekne satışları için Celal Sadıkoğlu'nun şirketi Levent Yatçılık'a piyasa rayicinin çok üzerinde ve dünya tarihinde eşi görülmemiş bir nisbette satış bedelinin yüzde 7'sine tekabül eden yaklaşık 10 milyon 500 bin dolar komisyon ödemesi yapıldı. Oysa ki böyle büyük montanlı tekne satışlarında komisyon oranı yüzde 1'i, en fazla yüzde 1.5'u geçmez. Bir örnek vermek gerekirse; yukarıda bahsettiğimiz Toprak Grubu'nun Princess T isimli teknesinin satışında, Toprak Grubu, Yunanistan'ın en büyük broker şirketlerinden Melitas Marine şirketiyle anlaşma yapmış ve bu şirketle; 3 milyon 100 bin dolar tekne satış bedelinin yüzde 1.5'u kadar tutarında olmak üzere 50 bin dolar komisyon ödemek üzere anlaşmıştır" denildi.

Açıklamada, Halis Toprak'ın suç duyurusu sonucunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 Ağustos 2009 tarihli yazılı onayı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın kararıyla Başbakanlık Başmüfettişleri tarafından düzenlenen raporda, TMSF tarafından Toprak Grubu'na ait Princess T isimli teknenin 3 milyon 105 bin dolarlık satış bedelinin yüzde 7'sini teşkil eden 217 bin 350 doların komisyon ücretinin Levent Yatçılık'a haksız şekilde ödendiği, bu tasarruf nedeniyle TMSF ve Toprak Grubu zararına, Levent Yatçılık'a ise gereksiz çıkar sağlanmasına yol açıldığı, TMSF eski Başkan Yardımcısı Fethi Çalık ve TMSF Tahsilat Dairesi Başkanvekili Taner Yalçın haklarında soruşturma izni verilmesine, TMSF eski Başkanı Ahmet Ertürk ve TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül'ün de aralarında bulunduğu 8 TMSF yöneticisi haklarındaysa soruşturma izni verilmemesine karar verildiği kaydedildi. Açıklama şöyle devam etti:

"Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın ilgili kararına Halis Toprak tarafından Danıştay 1. Dairesi nezdinde itiraz edilip, soruşturma izni verilmeyen diğer TMSF yöneticileri için Başbakanlık'ın soruşturma izni vermeme kararının kaldırılması talep edilmiştir. Halis Toprak'ın şikayetini karara başlayan Danıştay 1. Dairesi, eski TMSF Başkanı Ahmet Ertürk ve TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül'ün de aralarında bulunduğu TMSF yöneticilerinin dosyada mevcut bulunan belgeler ışığında komisyon ödenmesinden bilgileri olduğu, hukuka aykırı ödeme ile ilgili hiçbir müdahalede bulunmayarak Halis Toprak'ın zararına hareket ettikleri, bu nedenle ilgililere isnat edilen zimmet suçunun, haklarında soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunduğu anlaşıldığından, Halis Toprak'ın itirazının kabulüyle, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın kararının soruşturma izni verilmemesine ilişkin kısmının kaldırılmasına ve ilgililer hakkında gereğinin yapılması için dosyanın Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine 10 Aralık 2010 tarihinde oybirliğiyle karar vermiştir."(ANKA)
(EBR/ORH)