Balyoz’un ek klasöründeki 234 sayfalık rapora göre, darbede 3513 asker görev alacaktı.

Raporda, gözaltına alınacak kamu görevlilerinin listesinin bile hazırlandığı belirtildi.

Emniyet’in iddiası: Darbe 3513 askerle yapılacaktı

Balyoz davasında 184 klasör delil bulunan iddianame ekleri, sanık avukatlarına dağıtıldı. Deliller  arasında Emniyet’in verdiği 234 sayfalık raporda; darbe tarihi, 2003 olarak belirtilirken darbeyi organize edecek asker sayısı da 3513 olarak tespit ediliyor.

BALYOZ Planı iddialarına ilişkin haklarında dava açılan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek’in de aralarında bulunduğu 196 sanıklı davanın ek klasörleri avukatlara dağıtıldı.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dağıtılan 184 klasörde “delil”ler yer aldı. Camilerin bombalanması ve Türk jetlerinin düşürülmesi gibi eylemlerin yer aldığı Balyoz Darbe Planı davasının ek klasörlerinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nce 23 Şubat 2010 tarihinde hazırlanan 234 sayfalık bir rapor dikkat çekiyor. Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün imzasını taşıyan raporda ilk kez Balyoz Planı’nı hayata geçirecek askerlerin sayısı tespit edildi.

DARBE TARİHİ: 2003 Rapora göre, 2003’te yapılması planlanan darbede görevlendirilecek asker sayısı 3513. Bunlardan 1331’i, 1. Ordu, 2. Kolordu, 3. Kolordu, 15. Kolordu ile Harp Akademileri’nden seçilmiş. 287’si ise Hava Kuvvetleri ve 1895’i Deniz Kuvvetleri’nde görevli.

YETKİLİ PERSONEL
1. Ordu Bölgesi’nde 97 kişi Balyoz Planı kapsamında yetkilendirildi. ‘Plan Semineri 2003’ isimli belgeye göre de bu yetkililer hassas tesislerde görevlendirilecek 1401 kişiyi seçti.

JANDARMA TAKVİYESİ
Bunlardan 1331’i Balyoz Planı’nda yer alan kategorilere uygun olarak sınıflandırıldı. Diğer 70 kişi hassas tesisler için önerildi. Jandarma birlikleri 15. Kolordu emrine verilirken, jandarmadan Bursa bölgesinde 50, İstanbul bölgesinde ise 139 kişi görev için seçildi.

20 YARGIÇ, 372 POLİS
Emniyet raporunda, 20 yargı mensubu sıkı yönetim mahkemeleri için seçildi. İstanbul ve Bursa’dan toplam 372 emniyet personeline de görevlendirme yapıldı.

AĞIRLIK 1. ORDU’DAN
Raporda 1. Ordu bölgesinde muvazzaf Kara Kuvvetleri personeli sayısının 12 bin 489 olduğu, bunlardan 1725’inin demüzahir (özel görevlendirilmiş) personel oldukları ifade edildi. Raporun sonuç kısmında görevli sayısının belgelerde tespit edilenden çok daha fazla olabileceği de hatırlatıldı.

İstanbul’da AVM’lere bile adam konulacakmış

DELİLLER arasında 1. Ordu Komutanlığı tarafından İstanbul’da görevlendirilen personel şeması da yer aldı:

97 kişi, özel operasyon ve sorgulama timlerinde,

55 kişi özel görevli toplama timlerinde,

6 kişi sıkı yönetim mahkemelerinde,

164 kişi darbe harekât timlerinde,

321 kişi gözaltı timlerinde,

176 kişi hasar tespit timlerinde,

70 kişi kamu kurumlarında,

67 kişi özel hastane ve ilaç depolarında,

268 kişi gümrükler ve ambarlarda,

106 kişi alışveriş merkezlerinde görevlendirilecekti.

Bin kişilik tutuklu listesinde tarikat üyeleri çoğunlukta

184’üncü ek delil klasöründe ayrıca Sakarya, Kocaeli ve İstanbul’da gözaltına alınacakların isimleri de sıralandı. Yaklaşık bin kişinin sıralandığı tutuklanacaklar listesinde Gülen Grubu, Adıyaman Menzil Grubu, Anadolu Federe İslam Devleti, Hakikat Vakfı Lideri, Hakyol Grubu, İBDA/C, Hizbullah, İskenderpaşa ve İsmail Ağa Cemaati, Kadiri Tarikatı, Haydar Baş Grubu, M. Sungur Grubu, Milli Görüş Grubu, Nurcu-Okuyucular, Nurcu Şura Grubu, Süleymancı Grubu gibi cemaat ve liderleri ile bölge sorumluları çoğunluktaydı.

Genelkurmay: Oraj, Suga diye planımız yok

DELİL klasörlerinde Genelkurmay ile savcılığın yazışmaları da yer aldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılğı, Balyoz Güvenlik Harekât Planı seminerinde, askeri müdahaleye elverişli bir ortam oluşturmak amacıyla hazırlandığı öne sürülen planları Genelkurmay’a da sordu. Genelkurmay’dan savcılığa. “‘Oraj’ ve ‘Suga’ adlı iddia edilen şekilde hazırlanmış eylem planı yok” yanıtı verildiği görüldü.

Ergin Saygun: 1. Ordu senaryosu normal değil

71’inci ek delil klasöründe eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun’un 110 sayfalık ifadesi de yer aldı. “1. Ordu Komutanlığı’nın değerlendirmesinin Türkiye genelinde yapılmasının nedeni nedir?” sorusuna Saygun, şu yanıtı verdi:“1. Ordu Komutanlığı’nın özel bir emir verilmemişse normalde Türkiye genelini kapsayan bir durum değerlendirmesi yapması normal değildir. Genel olarak senaryo ilgili ordu komutanlığınca hazırlanır ve üst makamca (Kara Kuvvetleri komutanlığı) onaylanır. Senaryoda Türkiye’nin diğer bölgeleriyle ilgili ne var ben bilmiyorum. Böyle bir şey yapıldıysa üst makamın onayı ve senaryoya göre yapılmıştır.”


GAZETE HABERTÜRK- Bülent CEYHAN-Serdar KULAKSIZ-Hayati ARIGAN-Özden ATİK-Bülent GÜNAL-Mustafa GÖKKILIÇ / AHT