ANKARA - İstanbul özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ergül’-ün ‘Darbe Günlükleri’ne ilişkin soruşturmada verdiği yetkisizlik kararında Yüce Divan’dan bahsetmesi yeni ve ilginç bir hukuki tartışma başlattı. Son anayasa değişikliği ile Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının Yüce Divan’da yargılanacaklarına ilişkin Anayasa’ya hü- küm konulmasına rağmen, soruşturmayı kimin yürüteceğine ilişkin hüküm konulmaması ortaya önemli bir hukuki boşluk çıkardı.

Savcı: Ergenekon bağı yok

Savcı Mehmet Ergül, Ergenekon ile ‘Darbe Günlükleri’ arasında bir bağ olmadığına ilişkin tespitinden sonra verdiği yetkisizlik kararında Kara Kuvvetleri eski Komutanı Aytaç Yalman, Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Özden Örnek ile Hava Kuvvetleri eski Komutanı İbrahim Fırtına ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Anayasanın 148. maddesinde yapılan değişiklik gereği şüpheliler Yalman, Örnek ve Fırtına’nın hukuki konumlarının da değerlendirilmesi sonucuna da ulaşılmıştır.”
Savcı Ergül’ün işaret ettiği 148. madde Anayasa Mahkemesi’nin görevlerini düzenliyor. Maddeye Anayasa değişikliği ile “G.Kurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetle- ri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan’da yargılanırlar” hükmü eklendi. Düzenleme- ye göre Yalman, Örnek ve Fırtına’-nın Yüce Divan’da yargılanması için işledikleri iddia edilen suçun ‘görev suçu’ olarak değerlendirilmesi şart.

Kim soruşturacak?

Ankara Başsavcı Vekilliği’nin iddiaları görev suçu kapsamında görmesi durumunda ortaya yeni bir hukuki sorun çıkacak. Çünkü özel yetkili savcılığın Yüce Divan’da yargılanacak kişiler hakkında soruşturma yürütmesi mümkün değil. CMK’ya göre özel yetkili savcılar ancak özel yetkili mahkemelerde dava açabiliyor. Anayasa’da Yüce Divan’da savcılık görevini Yargıtay Başsavcısı’nın yapacağı düzenleniyor ancak bu sadece duruşma savcılığı ile sınırlı. Yüce Divan’da yargı- lanan Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar hakkındaki soruşturmaları TBMM yürütüyor. Bu durumda dosyanın görevsizlik kararıyla askeri yargıya gönderilmesi ve soruşturmanın askeri yargı tarafından yürütülmesi ihtimali çıkıyor. Ancak son Anayasa değişikliği ile ‘anayasal düzene karşı suçlara ait davalar adliye mahkemelerinde görülür’ hükmü getirildiği için bu yol da mümkün değil.


Vatan