İSTANBUL - 12 Eylül 2010’da yapılan referandumda, 12 Eylül darbesini yapanların yargılanmasını engelleyen Anayasa’nın geçici 15. maddesi kaldırılmıştı. Sekiz ay önce yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte savcılara gelen şikâyet dilekçesi sayısı 300’ü aştı. Bir süredir Ankara Başsavcılığı’nca incelenen bu dilekçeler, tasnif edildi. Bir kısmıyla ilgili soruşturma aşamasına gelindi. Dilekçelerin az bir kısmı ise gereğinin yerel mahkemelerde yapılması için ilgili illerin savcılıklarına gönderildi.

Ağır cezalık suç unsuru görülen dosyalara ise Ankara ve İstanbul’daki özel yetkili savcıların bakması kararlaştırıldı. Böylece kamuoyundaki 12 Eylül darbecilerinin yargılanamadığına ilişkin algı da ortadan kalkmış olacak. Hatay’da görüştüğümüz Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin de soruşturmaların yakında kovuşturmaya döneceğini ümit ediyor. Ergin, darbecilerin yargılanmasıyla ilgili hem Ankara’da hem de İstanbul’da özel yetkili savcı görevlendirilebileceğini söyledi. Ergin’in görüşleri şöyle:

“12 Eylül’den önce Anayasa’daki geçici 15. madde dolaysıyla ihtilalciler hakkında dava dilekçesi bile verilemiyordu. Darbecilerin cezai sorumlulukları yoktu. Şimdi bu kalkan kalktı. Seçimlerden sonra somut adımların atılmasını bekliyorum. Çok önemli bir aşama.”

Özel yetkili mahkeme ve savcılıklar; Anayasa’ya ve devlete karşı işlenmiş suçlar, örgütlü uyuşturucu ticareti ve çetelere ilişkin suçlara bakmakla yükümlü. 12 Eylül darbecileri, zorla hükümeti yıkmak suçuyla yargılanacak. (Radikal)