Gökhan ÖZDAĞ/ANKARA

Hukukçular, yasanın ve yönetmeliğin açık olduğunu belirterek, terfinin hukukun çiğnenmesi anlamına geleceğini belirtiyor...

Balyoz iddianamesini kabul eden İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği tutuklama kararlarının ardından gözler ağustosta yapılacak Yüksek Askeri Şûra'ya çevrildi. 25 muvazzaf general ve bazı albayların terfi ettirileceğine yönelik söylentilere hukukçulardan tepki geldi. TSK Personel Kanunu ve Subay Sicil Yönetmeliği'ne göre bu kişilerin terfi etmesi mümkün değil.

13 SANIK TERFİ BEKLİYOR

Balyoz davasında önceki gün 102 sanık hakkında yakalama emri çıkarılması gündeme damgasını vurdu. Listenin ağırlıklı bölümünü oluşturan muvazzaf subayların Ağustos ayı başında yapılacak Yüksek Askeri Şura'da nasıl bir işlem görecekleri tartışlıyor. Edinilen bilgiye göre, tutuklanması istenen general ve amirallerden 13 tanesi, YAŞ'ta terfi beklerken, albay ve diğer rütbeli subaylar arasında kıdem ve rütbe ilerlemesi söz konusu olanlar var. Askeri kulislerden, bu subayların terfi etmesinin önünde bir engel bulunmadığına dair bilgiler sızıyor.

Ancak tutuklu ya da sanık askeri personelin terfi ve kıdem işlemlerinin yapılması hukuken mümkün değil. Aksini savunanların albaylıktan tuğamiralliğe terfi eden Levent Görgeç'i örnek göstermesi de doğru değil. Çünkü albay olduğu dönemde Ergenekon savcılarına ifade veren Görgeç, herhangi bir davada sanık değildi. Bu sebeple YAŞ'ta tuğamiral oldu. Hukukçular gelecek hafta toplanacak YAŞ'ta Balyoz sanığı askerlerin terfi alamayacağını belirti. İşte o görüşler:

HUKUK ZEDELENİR

Emekli Askeri Hâkim Faik Tanmcıoğlu: Haklarında tutukluluk kararı çıkarılanlar terfi ettirilirse tam anlamıyla hukukun ruhu zedelenmiş olur. TSK 926 sayılı Personel Kanunu'nun 65. maddesinde çok net hükümler var. 'Terfi edemez, açığa alınır ve görevden el çektirilir' der. Görevden el çektirmeyi de Milli Savunma Bakanı'na bırakır. Ancak Milli Savunma Bakanı burada inisiyatif kullanmıyor. Genelkurmay'a bırakıyor. YAŞ kararlarında ters bir şey çıkarsa halk onun hesabını 12 Eylül'de sorar.

VAHİM BİR TABLO ORTAYA ÇIKAR

Eski Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu: İsmi geçen generallerin terfi ettirilmemeleri gerekir. İşlendiği iddia edilen suçlar çok ağır. Bunların terfi ettirilmesi TSK'nın bu kişilerin arkasında durduğunu gösterir ki bu çok daha vahim bir durum ortaya çıkarır. İsnat edilen şey darbe planı hazırlamak ve bunlara iştirak etmek. Şimdi bunlar terfi ettirilirse Silahlı Terfi işlemleri olursa 926 sayılı TSK Personel Kanunu'nun 65. maddesi çiğnenmiş olur. Ağır suçlarla yargılanan kişilerin terfi ettirilmesi hoş karşılanmayacaktır.

TSK YOL KAZASI YAPMAMALI

Emekli Binbaşı Mesut Ülker: Son zamanlarda yaşadığımız demokrasi ve hukuk mücadelesinde Genelkurmay Başkanı'nın defalarca ifade ettiği gibi "hukuk dışı davrananları barındırmayız' sözleri sonuç verecektir. Çünkü TSK personel kanununun 65. maddesinde belirttiği şekliyle haklarında soruşturma ve yargılama devam edenlerin terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılamayacaktır. Dolayısıyla son zamanlarda toplumun görmek istediği hukuka bağlı bir TSK'nın oluşması hem komuta kademesinin hem de sivil siyasetin sorumluluğudur.

TSK'nın en önemli sermayesi olan millete sadakat ve bağlılığı bu sayede ortaya çıkacak. Aksi takdirde bu maddenin uygulan-mayışıyla toplumda son zamanlarda yaşanan zihin karışıklığı ve demokrasi vesayeti devam ederek toplumumuzun arzuladığı demokratik derinlik ve hukukun üstünlüğü biraz daha ötelenecektir. Belki de demokrasi mücadelesinde önemli bir yol kazası yaşanacaktır.

KANUNDA NET HÜKÜM VAR

Askeri personelin terfi ve kıdem uygulamaları, 926 sayılı TSK Personel Kanunu'na göre gerçekleştiriliyor. Kanunun 65. maddesinin ilgili bölümleri şöyle: "Açığa alınan veya tutuklanan subay ve askeri memurlar hakkında aşağıdaki esaslara göre işlem yapılır: Tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz. Bu gibilerin terfi ve kademe ilerlemesi işlemlerinin ne şekilde yapılacağı subay sicil yönetmeliğinde gösterilir!' Kanunun atıf yaptığı subay sicil yönetmeliğinde de, düzenleme tutuklu ya da yargılanan personelin terfisinin önünü kese cek şekil de yapılmış. İlgili madde, rütbelerine ait bekleme süresi içinde olanlarla ilgili terfi hazırlıklarının yapılmasını, ancak terfilerinin yapılmamasını da düzenliyor.

KİMLER TERFİ BEKLİYOR?

Orgenerallik bekleyen: Korgeneral Nejat Bek,

Oramirallik bekleyen: Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu

Korgenerallik bekleyenler: Tümg. Salim Erkal Bektaş, Tümg. Abdullah Dalay, Tümg. Ahmet Yavuz, Tümg. Halil Helvacıoğlu, Tümg. Gürbüz Kaya.

Tümgeneralik bekleyenler: Tuğg. Kasım Erdem, Tuğg. Hakan Akkoç, Tuğg. Ali Aydın.

Tümamiralik bekleyenler: Tuğamiral Ahmet Türkmen, Tuğamiral Mustafa Karasabun, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu.


BUGÜN