İstanbul Anadolu Adliyesi 36. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan Halit Kerem Altan ve avukatı Veysel Ok katıldı.
 
Duruşmada kimlik tespiti yapılan Altan, lise mezunu ve işsiz olduğunu, sabıkasının bulunmadığını söyledi. Daha sonra savunması alınan Altan, Foster ile barda tanıştıklarını, sabaha karşı kendi evine gittiklerini ve evde yalnız olduklarını belirtti.
 
Foster'ın kendisinden alkol ve yiyecek istediğini ifade eden Altan, şunları söyledi:
 
"Kendisine votka ikram ettim. Bir yudum aldı. Fenalaştı. Bilincini kaybetmiş durumdaydı. Kendine getirmek için yüzünü yıkamak istedim, ancak bu bir fayda sağlamadı. Hastaneye götürmek istedim, ancak taşıyamadım. Evimin hemen yakınına Acıbadem Hastanesi'ne gittim. Hastane kapalıydı. Güvenlik görevlisi beni İstek Vakfı Polikliniği'ne yönlendirdi. Burası da 100 metre ilerideydi. Ancak kapalı olduğunu görünce eve geri döndüm. Durumunda bir düzelme olmadığını görünce ambulans çağırdım. Gelen ambulanstaki ekip kendisinin öldüğünü söyledi. Ben maktulü daha önce tanımıyordum. İlk kez o gece şahsen tanıştık. Rahatsızlığı olduğunu ve ilaç kullandığını bilmiyordum. Ertesi gün polis evde arama yaptığında çantasında astım ilaçları buldu. Ben yapabileceğim tüm yardımları yaptım. Ölümüne neden olacak bir eylemim olmamıştır. Üzerime atılı suçu kabul etmiyorum."
 
Altan'ın avukatı Veysel Ok da, müvekkilinin Foster ile o gece tanıştığını belirterek, "Maktul hastalığı sebebiyle ilaç kullanmakta ve almış olduğu alkol, hastalığını tetikleyerek ölümüne neden olmuştur. Bu husus adli tıp raporu ile sabittir. Müvekkilim iyi niyeti, insani olarak gerekli yardımları yapmıştır. Atılı suçtan beratini talep ediyoruz" diye konuştu.
 
Altan'ın duruşmalardan vareste tutulmasına karar veren hakim Belgin Öztürk, Defne Joy Foster'ın annesi Hatice Foster'ın avukatı Ersan Taştekin'in belirttiği tanıklara davetiye çıkarılmasına hükmederek, duruşmayı 6 Haziran 2013 tarihine erteledi.
 
-Olayın geçmişi-

Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Kadıköy Caddebostan'daki Kerem Altan'a ait evde 2 Şubat 2011'de hayatını kaybeden Defne Joy Foster'ın ölümüyle ilgili Altan'ın herhangi bir kusurunun olmadığı gerekçesiyle "takipsizlik" kararı verdi.
 
Foster ailesinin itirazı Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce de reddedilince, ailenin avukatı Ayşegül Mermer kanun yararına bozma yoluna başvurdu. Dosyayı inceleyen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, soruşturmada hukuka aykırı olarak takipsizlik kararı verildiğini belirtti. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Kerem Altan hakkında delillerin toplanması ve incelenmesine karar vererek, takipsizlik kararını bozdu.
 
Dairenin kararında, soruşturmanın eksik yapıldığı ve evde bulunan sigara izmaritlerinde DNA'ları tespit edilen biri kadın iki kişinin kimlikleri ile Foster'ın iç çamaşırında bulunan ve Altan'a ait olmayan spermin kime ait olduğunun tespit edilemediği vurgulandı. Kararda, Foster'ı fenalaşmasına rağmen yaklaşık iki saat geçtiği, derhal Sağlık Bakanlığı ambulansını çağırmak yerine, dışarıya çıkarak yardım arandığı ve ihmal sonucu da Foster'ın öldüğü anlatıldı.
 
Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı, Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin kararı doğrultusunda, Altan hakkında TCK'nın 98/2 maddesi uyarınca "yardım veya bildirim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi dolayısıyla kişinin ölmesi" suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.
 
Davanın sabah saatlerinde yapılacağının bildirilmesi üzerine adliyeye gelen Foster'ın annesi Hatice Foster ve eşi İlker Yasin Solmaz ile avukatı Ayşegül Mermer'in, mahkeme hakiminin böbrek taşı düşürmesi sonucu raporlu olması nedeniyle, davanın sadece gün verilerek erteleneceği gerekçesiyle adliyeden ayrıldıkları öğrenildi.
 
-"Bizim sorularımızı yanıtlamalı"-

Bu arada yazılı bir açıklama yapan avukat Ayşegül Mermer, hakimin rahatsız olması nedeniyle mazeret dilekçesi sunarak duruşmaya katılmadığını belirtti.
 
Mermer, Kerem Altan'ın ifadesi alınarak, başka bir hakim tarafından duruşmalardan vareste tutulmasıyla ilgili olarak da şunları kaydetti:
 
"Biz yargılamayı yapacak hakim huzurunda konuşmak istedik ve bu nedenle mazeret dilekçesi verdik. Ancak o başka hakime ifade verdi. Bu sebeple biz tekrar çağrılmasını talep edeceğiz. Eksik soruşturmayla iddianame hazırlanmıştı. Bu nedenle sanığa soru sorma hakkımız vardır. Çünkü toplanan delillerden farklı delillere ulaştık. Mahkemeye de bu yönde araştırma yapılması için talepte bulunacağız. Sanık aleyhine hiçbir delil toplanmamıştır. Kanımızca dosyadaki verilere göre, Defne Joy Foster'ın ölümü o an yanında bulunan Kerem Altan'ın ihmalkar davranması sonucu olmuştur. Tekrar ifade vermesini ve sorularımızı yanıtlamasını isteyeceğiz."


AA