Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 15 Temmuz'daki darbe girişiminde Denizli 11. Komando Tugay Komutanlığından çok sayıda askeri personelin "kalkışmaya destek olmak için Çardak Havaalanına sevk edilmesi" nedeniyle, eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın da aralarında bulunduğu 42'si tutuklu 60 şüpheli hakkında hazırlanan 20 klasör ve 143 sayfadan oluşan iddianame, Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilerek, dava açıldı.

İddianamede, sanıklarla ilgili "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, Fetullahçı Terör Örgütü'ne üye olma" suçlamaları yer alıyor.

Sanıklar hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 309/1, 311/1, 312/1, 314/2, Terörle Mücadele Kanunu'nun 5/1, TCK'nın 53, 55, 58/9 ve 63. maddelerine istinaden, üçer defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi gecesi Denizli 11. Komando Tugay Komutanlığı'ndan 550 komando, Ankara'ya sevk edilmesi için Çardak Havaalanı'na götürülmek istenmiş, durumdan haberdar olunması üzerine uçakların iniş kalkışını engellemek için piste iş makineleri yerleştirilmiş, havaalanının elektrikleri kesilerek jeneratörler devre dışı bırakılmış, uçaklara yakıt naklinin önlenmesi amacıyla da yakıt tankları boşaltılmıştı. Bunun yanı sıra Çardak başta çevre ilçelerden gelen vatandaşlar havalimanı girişini kapatmış ve askerlerin geçişine engel olmuştu.

Havalimanına giremeyen askerler, nakil için gelecek uçakların da inememesi üzerine birliklerine dönmüştü.

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca konuya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında, Denizli 11. Komando Tugay Komutanlığında görevli subay ve astsubaylardan 42'si tutuklanmış, 15'i yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla, 2'si ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Bir şüpheli hakkında ise yakalama kararı çıkarılmıştı.