Enkazda ölenlerin yakınlarının bireysel başvurusunu karara bağlayan Anayasa Mahkemesi, etkili soruşturma için kamu görevlileri hakkında dava açılmasının gerekli olduğu yönünde karar vermişti. Avukat Murat Kemal Gündüz, ailelerin, tazminat davalarını değil ceza davalarında sorumluların yargılanmasını önemsediğini belirtti.
 
Zaman'da yer alan habere göre; Van’da 23 Ekim 2011’de yaşanan 7,2’lik depremin ardından şehre gelen gazeteciler Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz’ın da aralarında bulunduğu 24 kişi, 9 Kasım’da meydana gelen ikinci depremde Bayram Otel’in enkazı altında kalarak hayatını kaybetmişti. Otelin ilk depremde hasar almasına rağmen müşteri kabul etmeye devam ettiği, binada hiçbir denetim yapılmadığı ortaya çıkmıştı. Otel sahibi hakkında dava açıldı. Ancak kamu görevlilerine bir türlü dokunulamadı.
 
Van Cumhuriyet Başsavcılığı, olayda ihmali olduğu iddia edilen dönemin Van Valisi Münir Karaloğlu’nun da aralarında olduğu kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatılması için Yargıtay’a başvurdu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise soruşturmaya gerek olmadığı yönünde karar verdi. Aileler bu kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Yüksek Mahkeme daha etkin ve adil bir soruşturma yapılabilmesi için kamu görevlileri hakkında dava açılmasının gerekli olduğu yönünde karar verdi. Bunun üzerine Başsavcılık, İçişleri Bakanlığı’ndan dönemin valisi ve AFAD yetkilileri hakkında soruşturma izni istedi. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen aradan geçen 7 ayda İçişleri Bakanlığı Yargıtay’a cevap vermedi.
 
Avukat Murat Kemal Gündüz, ailelerin tazminat davalarını değil ceza davalarında sorumluların yargılanmasını önemsediğini belirterek, “İçişleri Bakanlığı Yargıtay’ın yazısına aradan geçen 7 ayda cevap vermedi. Anayasa Mahkemesi’nin kararları herkes için bağlayıcıdır.” açıklamasını yaptı. Gazeteci Cem Emir’in kardeşi Sinem Emir ise gerekirse konuyu AİHM’ye taşıyacaklarını söyledi. Sebahattin Yılmaz’ın eşi Gönül Yılmaz da Tevfik Bayram’ın avukatları vasıtasıyla defalarca kendilerine para teklif ettiğini belirterek, “İlk olarak gelip yüz bin lira teklif ettiler. Ben para istemediğimizi, olayda ihmali bulunanların yargılanması için mücadele edeceğimizi söyledim. Daha sonra isterseniz miktarı artıralım dediler. Eşimin vefatı üzerinden pazarlık mı yapacağım?” şeklinde konuştu. Bayram Oteli davasında işletme sahibi Tevfik Bayram 11 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karar, Yargıtay tarafından az olduğu gerekçesi ile bozuldu. Dava önümüzdeki günlerde yeniden görülecek.