Ümit Özdağ isimli depremzede, 23 Ekim 2011 tarihinde Van'da meydana gelen depremde nüfus cüzdanını kaybetti. Diyarbakır'a yerleşen depremzede Ümit Özdağ'ın kaybettiği nüfus cüzdanı nedeniyle başı derde girdi. Dolandırıcılar, depremzede Ümit Özdağ'ın kaybettiği nüfus cüzdanını bularak önce bankalara kredi kartı başvurusunda bulundu. Bankaların müşteri hizmetlerinin Ümit Özdağ'ı arayarak bilgi teyit etmeye çalışması üzerine durumu fark eden Özdağ, dolandırıcılar hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Özdağ'ın cep telefonuna bu kez İskenderun'da bir futbol kanalının avukatlığını yürüten hukuk bürosundan icra başlatıldığına dair mesaj geldi. Hukuk bürosuyla görüşen Özdağ, hakkında İskenderun İcra Müdürlüğü'nde icra takibinin başlatıldığını öğrendi. Yine Cumhuriyet Başsavcılığına başvuran Özdağ'ın hukuk mücadelesi yeniden başladı.  Diyarbakır'da adına futbol kanalı aboneliği yaptırıldığını öğrenen Özdağ, "Depremde evimiz yıkıldığı için Diyarbakır'a yerleştik. Burada çalışmaya başladım. Daha sonra maaş aldığım bankanın müşteri hizmetleri aradı ve internet üzerinden kredi kartı başvurusu yaptığımı söyledi. Ben nüfus cüzdanımı depremde kaybetmiştim. Gazeteye de kaybettiğime dair ilan verdim ve yenisi çıkarmıştım. Nüfus cüzdanımı bulan dolandırıcılar kredi kartına başvuru yapmışlar. Ben de savcılığa suç duyurusunda bulundum. Bu bitmeden bu kez kullandığım cep telefonuma Digitürk'ün anlaştığı İskenderun'daki bir hukuk bürosundan hakkımda icra başlatıldığına dair mesaj geldi. Hukuk bürosuyla görüştüm ve dilekçe göndererek benim Digitürk aboneliğimin olmadığını belirttim. Sonra İskender'un icra müdürlüğüne de itiraz dilekçesi gönderdim. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına yine dolandırıcılar için suç duyurusunda bulundum. Sonuç ne olur bilmiyorum. Ama dolandırıcılar yüzünden durmadan sorunlarla karşılaşacağım. Zamanında olayı öğrenmesem hacizle karşı karşıya kalacaktım" dedi.

  
 "DOLANDIRICILARA DİKKAT"

 Nüfus cüzdanı üzerinden birçok suç işlendiğine dikkat çeken avukat Sertan Yentürk, dolandırıcıların tespitinde yetersiz kalındığını söyledi. Yentürk, "Sadece nüfus cüzdanını kaybeden değil, işlemler için fotokopisini veren binlerce kişi de dolandırıcıların ağına düşüyor. Ele geçen nüfus cüzdanı ya da fotokopisi ile yüzlerce telefon hattı, kredi kartları ya da abonelikler yapılıyor. Vatandaş farkına varana kadar büyük bir hukuki sorunun içinde kendini buluyor. Bir yandan kendisine ait olmadığını ispatlamaya çalışırken, öte yandan başlatılan icra takiplerini durdurmaya çalışıyor. Bu dosyaların birçoğu da faili bulunamayarak raflara kaldırılıyor. Oysa bu konuda ciddi önlemler alınması gerekiyor" diye konuştu.
  

 SUÇ AYRI, İCRA AYRI ŞEHİRDE

 Özdağ'ın karşılaştığı dolandırıcılığa dikkat çeken Yentürk, "Nüfus cüzdanını Van ilinde kaybetmiş. İnternet üzerinden yapılan kredi kartı başvurusu kim bilir hangi şehirden yapıldı. Digitürk üyeliği ise Diyarbakır'dan yapılmış. İcra takibi ise İskenderun'da başlatılmış. Oysa suç yeri itibariyle yetkili icra daireleri Diyarbakır iken İskenderun'da açılmış. Yarın başka bir ilde başka bir suç doğacak. Bu insanlar bunları nasıl takip edecek. Her gün adına yeni bir şey çıkacak korkusuyla yaşayacak. Geçmişte kaybettiği kimliği ile suç işlenmesinden dolayı tutuklanan ve masumiyetini anlatana kadar akla karayı seçen insanlar oldu. Artık vatandaşları dolandırıcıların elinden kurtaracak yasalara ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.