Mersin’de, Sosyalist Demokrasi Partisi‘nin (SDP) lise grubu olan ‘Devrimci Liseliler‘in (Dev-Lis) dergisini ücretsiz dağıttıkları için dört genç hakkında “terör örgütü propagandası“ suçundan dava açıldı. Hazırlanan iddianamede Dev-Lis’in SDP ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi ile birlikte Türkiye Kuzey Kürdistan Kurtuluş Örgütü (TKKKÖ) adlı 35 yıl önce lağvedilmiş yasadışı örgütün talimatları doğrultusunda hareket ettikleri iddia edildi.

Mersin Emniyeti, geçen 9 Nisan’da Forum Alısveriş Merkezi önünde ücretsız dergi dağıttığı duyumunu alınca harekete geçti. AVM’ye veran polisler “Devrimci Liseliler” adlı yasal dergiyi dağıtan bir grup genci kameraya kaydetti. Sonra da gençlerden bir dergi alınarak, incelendi. Daha sonra da bu dergi, bir fezlekeyle birlikte savcılığa sunuldu.

35 YIL ÖNCE LAĞVEDİLMİŞTİ

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, dergiyi dağıtan Mehmet Yerden, Ezgi Akdağ, Yusuf Öztürk ve Aytuğ Birgül hakkında Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2. Maddesi gereğince “terör örgütü propagandası”ndan dava açtı. İddianamede, “Devrimci Liseliler” adlı grubun Sosyalist Demokrasi Partisi’nin lise yapılanması olduğu ifade edildi. Dev-Lis’in 1969’da Dev-Genç bünyesinde oluşturulduğu, Mahir Çayan’ın öncülük ettiği Türkiye Halk Kurtuluş Partisi / Cephesi’ne bağlı olduğu, 1975’te bu hareketten kopan “Kurtuluş” adlı gruba katıldığı ifade edildi. Daha sonra bu grubun Türkiye Kuzey Kürdistan Kurtuluş Örgütü adını aldığı kaydedildi. Dev-Lis üyesi Necdet Adalı’nın 12 Eylül’de idam edilmesinden sonra grubun faaliyetlerine son verdiği ve 1996’da Özgürlük ve Dayanışma Partisi’ne katıldıkları anlatıldı. ÖDP’den ayrılangrubun 2002 yılında SDP adını aldığı, Dev-Lis’in de bu partiye geçtiği ifade edildi. İddianamede, “SDP-ÖDP-Dev-Lis isimli yapılanmanın TKKKÖ terör örgütü ile iltisaklı olarak sürekli ilişki ve irtibat halinde bulundukları, yapılan eylemlerde SDP-ÖDP ve Dev-Lis ismiyle aktif bir şekilde faaliyetlerde bulundukları, TKKKÖ terör örgütü talimatlarıyla hareket ettiği” iddia edildi.
 

Haber: İSMAİL SAYMAZ - Radikal