Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan alınan bilgiye göre, Laç Deresi Vadisi içinde yer alan Hesen Kemer Mağarası'nda 1938 'Dersim' olayları sırasında öldürülen 400- 500 kişiye ait oldukları iddia edilen insan kemikleri ile ilgili görüntülerin görsel ve yazılı basında yer almasından sonra, başsavcılık olayla ilgili soruşturma başlattı.

Kemiklerin incelenmesi ile ilgili bir cumhuriyet savcısının görevlendirildiği bildirildi.

Cumhuriyet Başsavcılığı, gazetecileri bölgeye götürerek mağarayı tespit eden ve mağara içinde 'Dersim' olayları sırasında 30'a yakın akrabasını kaybeden Hıdır Çicek'in suç duyurusu üzerine, bugün bilgisine başvuracak.

Köylüler savcılığa başvurdu

Hıdır Çicek ve Çıralı Köyü'nden birçok kişi, 1938'deki olaylar sırasında onlarca akrabalarının askerler tarafından öldürüldüğünü, mağara içinde adli tıp uzmanları tarafından geniş çaplı inceleme yapılması ve kemiklerin kimlere ait olduğuna dair, kaç kişinin mağara içinde bulunduğu konusunda gerekli çalışmanın yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan talepte bulundu.

Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, mağara içinde gerekli çalışmaların yapılarak, mağara içindeki kemikler ve diğer eşyalar üzerinde inceleme yapılması amacıyla en kısa sürede çalışmalara başlanacağı bilgisini verdi. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın konu ile ilgili başlattığı soruşturma ise sürüyor.

CHP'den Dersim belgeleri için kanun teklifi

Bu arada CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Dersim olaylarıyla ilgili arşivlik malzeme niteliğindeki her türlü bilgi ve belge bulunduran kamu kurum ve kuruluşlarının, bunları TBMM'ye teslim etmeleri için kanun teklifi verdi.

Tanrıkulu'nun, TBMM Başkanlığı'na sunduğu teklif, Muhafazasına Lüzum Kalmayan Evrak ve Malzemenin Yok Edilmesi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunu'na geçici madde ekliyor.

Buna göre, Dersim olaylarıyla ilgili arşivlik malzeme niteliğindeki her türlü bilgi ve belge bulunduran kamu kurum ve kuruluşları, gerçek kişiler, tüzel kişiler, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ellerinde bulundurdukları arşivlik malzemesini her türlü zararlı tesir ve unsurlardan korumak, yıpranmasını önlemek, varsa gizlilik kararını kaldırarak, asli düzenlerine göre tasnif edip TBMM Başkanlığı'na teslim edecek.

TBMM Başkanı, Dersim ile ilgili arşiv malzemesini ve arşivlik malzemenin korunması ve tasnifi ile ilgili her türlü tedbiri alacak. Adı geçen arşiv malzemesi ve arşivlik malzeme temliki tasarruflar amacıyla kullanılamayacak, tahrip ve tahrif edilemeyecek. Tahrif ve tahrip işlemi yapanlar hakkında gerekli işlem yapılacak.

Bu madde kapsamında Dersim olayları hakkındaki arşiv malzemesi niteliğindeki her türlü bilgi ve belgenin en geç altı ay içerisinde TBMM Başkanlığı'na devredilecek. Öngörülen süre içerisinde devir etmekten kaçınan kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri hakkında idari işlem ve Türk Ceza Kanunu kapsamında da adli soruşturma yapılacak.


(AA - DHA)