Hükümetin dün Meclis’e sunduğu yasa tasarısıyla özel sektörden kamuya genel müdür ve üst düzey memur atanmasının önü açılıyor. Dil bilme şartı kaldırılıyor. Aynı tasarı, 28 Şubat 1997’de memuriyetten çıkarılanların tamamının geri alınmasını da içeriyor.
 
Hükümetin dün akşam saatlerinde Meclis’e sunduğu “Devlet Memurları Kanunu ve bazı kanun ve KHK’larda (Kamu Hükmünde Kararname) değişiklik yapan tasarısı, kamuya özel sektörden yönetici transfer edilebilmesine imkan tanıyor. İmar Kanunu’ndan BDDK personeline kadar çok sayıda konuda düzenleme yapan tasarı 9 Madde’den oluşuyor.
 
Tasarıda üst düzey kamu yöneticilerine ilişkin düzenlemeler dikkat çekiyor. Buna göre ek göstergesi 6.400 ve daha üzeri olan genel müdür ve üstü memur kadrolarına açıktan atama yapılabilmesi sağlanıyor. Bu üst düzey kadrolar için ayrıca üniversite mezunu olma koşuluyla, özel sektörden de atama yapılabilecek.
 
Böylece, kamu kurum ve kuruluşlarındaki yöneticiler özel sektörden devlete transfer yapılabilecek.
 
Ayrıca tasarıda devlette uzman, meslek personeli veya denetim elemanı kadro veya pozisyonlara atanmak amacıyla yapılan yeterlilik sınavına girmek için aranan asgari 3 yıl çalışmış olma şartı, 2 yıla indiriliyor.
 
Tarih bitiren Dışişleri’ne
 
Tasarıyla, devlet memuriyetinde, o kurum özel olarak yönetmelikle belirlememişse, İngilizce ya da bir başka yabancı dil bilme şartı da kaldırılıyor.
 
Tasarıda Dışişleri Bakanlığı’nda meslek memuru olabilmek için aranan eğitim ve mezuniyet şartları değiştiriliyor. Buna göre, Dışişleri Bakanlığı’nda çalışabilmek için artık neredeyse herhangi bir üniversite mezunu olabilmek yeterli olacak. Tasarıdaki düzenlemeye göre, yurtdışındaki bir üniversitenin halkla ilişkiler ve tanıtım, psikoloji, tarih, sosyoloji bölümlerinden mezun olanların da Dışişleri’nde meslek mensubu olabilmesi sağlanıyor.