Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada sanık avukatları ile Dink Ailesi'nin avukatları hazır bulundu. Dink Ailesinin avukatlarından Engin Cinmen, duruşmadaki savunmasında "Daha önce iddia makamı bu dava ile 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki davanın birleştirmesine yönelik mütalaa vermiştir. Mütaalasında birleştirme talebinin reddi konusunda görüş bildirmiştir. Ancak sanık vekilin talebi konusunda ise dosyayı incelemeye almıştır. Bize göre bunlar bağlantılıdır. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki dava ile bu davanın birleştirilmesi yönündeki talebimiz konusunda görüş açıklanırken, dosyanın incelenmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

İddia makamı ise, "Sanık Ali Ö., İl Jandarma Komutanı olup Hrant Dink'in öldürülmesi olayından önce buna ilişkin istihbari bilgiler elde edildiği halde bunları değerlendirip işlem yapmadığı, bu fiil ile ilgili açılmış ve Sulh Ceza Mahkemesi'nde devam eden dava mevcut olmakla önceki celse belirtildiği şekilde davanın reddini" istedi.

Mahkeme heyeti, gerekçeli kararında sanık Ali Ö. hakkında aynı fiil nedeniyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın yürütüldüğü, bu nedenle aynı fiil nedeniyle bir kişinin iki kez mahkeme önüne çıkması mümkün olmadığından Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın reddine karar verdi.

Öte yandan Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde "Görevi ihmal ve kötüye kullanma" suçlarından dava açılan aralarında Trabzon İl Jandarma eski Alay Komutanı Ali Ö.'nün de bulunduğu sekiz jandarma görevlisinin yargılanmasına devam edileceği belirtildi.

Duruşma sonrası Dink Ailesi'nin avukatlarından İsmail Cem Halavurt yaptığı açıklamada, "Biliyorsunuz burada iki tane yargılama görülüyordu. Biri Sulh Ceza Mahkemesi'nde süren dava diğeri Ali Ö.'nün jandarma komutanı olması sebebiyle 2802 sayılı yasa gereği Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanması gerekiyordu. Bununla ilgili Sulh Ceza Mahkemesi birleştirme talebi ile ilgili dosyayı Ağır Ceza'ya göndermişti. Fakat Ağır Ceza Mahkemesi hem birleştirme talebini reddetti hem de aynı sanık hakkında birden fazla yargılama olamayacağı gerekçesiyle davayı esastan reddetti. Bugün bunun kararını aldık, öğrendik. Bununla ilgili bir hukuki değerlendirme yapıp önümüzdeki günlerde gerekli başvuruları yapacağız" dedi.

İtirazı değerlendireceklerini ifade eden Halavurt, "Hrant Dink Davası'nda adaletin bir an önce tecelli etmesi çok önemli. Bu bakımdan temyiz edip etmemeyi değerlendireceğiz. Temyiz edebiliriz. Ama bu konuda bir şey söyleyemeyeceğim" diye konuştu.


İHA