Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, aralarında Albay Ali Öz'ün de yeraldığı 8 tutuksuz sanık ile mazeret bildiren Dink ailesinin avukatları katılmadı. Sanıklardan Albay Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen ile Veysal Şahin ile Okan Şimşek'in avukatı Nurhayat Bayraktar ise duruşmada hazır bulundu.

Mahkemenin asıl hakimi Şevki Uluçam'ın izinli olması nedeniyle katılmadığı belirtilen duruşmaya bakan hakim İlknur Çoban, hakim değişikliği nedeniyle eski tutanakların okunduğunu bildirdi. Hakim Çoban, Albay Öz'ün avukatı Sürmen'in "reddi hakim" talebinde bulunduğunu belirterek, bu isteme ilişkin dilekçe sunduğunu anlattı.

Bu konudaki diyecekleri sorulan avukat Sürmen, dilekçedeki beyanlarını tekrar ederek, talepleri konusunda karar verilmesini talep etti.

Diğer sanık avukatı Bayraktar da "reddi hakim" konusunda bir karar verildikten sonra savunma yapacağını ifade ederek, bu aşamada bir beyanı olmayacağını ifade etti.

Hakim Çoban da Avukat Sürmen'in "reddi hakim" talebi konusunda karar verilmesi için dava dosyasının nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

"Hakim tarafsızlığını yitirdi" iddiası

Duruşma çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan avukat Ali Sürmen, mahkemenin asıl hakimi Şevki Uluçam'ın daha önce, sanıkların suçunun, daha ağır bir cezayı gerektiren "ihmal suretiyle ölüme sebebiyet verme" suçu olduğu gerekçesiyle "görevsizlik kararı" verdiğini anımsatarak, "Bu ihsas-ı rey'dir. Müvekkilimin beraat etmesi gerekir. Bu kararı veren, beraat kararı verir mi?" dedi.

Avukat Sürmen ayrıca, bir önceki duruşmada da hakim Uluçam'ın, katılan vekillerine uzun süre söz vermesine rağmen kendilerine yeterince konuşma süresi vermediğini ve bu nedenlerle tarafsızlığını yitirdiğini öne sürerek, reddi hakim talebinde bulunduğunu anlattı.

Davanın geçmişi

Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili olarak, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada, tutuklu yargılanan Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğci, Hayal'in Dink'i öldürme planı yaptığı, bu amaçla silah temin etmesi için kendisine para verdiği, bu durumu jandarma istihbarat görevlisi olarak tanıdığı kişilere aktardığını iddia etmişti.

Müfettiş raporlarında, Coşkun İğci'nin bilgi verdiği görevlilerin, Jandarma Astsubay Okan Şimşek ile Jandarma Uzman Çavuş Veysel Şahin olduğu öne sürülmüş, Trabzon Valiliği İl İdare Kurulu'ndan bu iki görevli hakkında, "Dink'in öldürüleceğini haber almalarına rağmen görevlerinin gereğini yerine getirmedikleri" gerekçesiyle, soruşturma izni istenmişti.

Soruşturma izni verilmesi üzerine Şimşek ve Şahin hakkında, görevi ihmal suçundan, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı.

Mahkemede ifade veren sanıklar, istihbarat bilgisini dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'e ilettiklerini, onun konuyu kapattığını öne sürmüşlerdi.

Sanıkların ifadeleri üzerine dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız, aynı birimde görevli astsubaylar Gazi Günay ve Hüseyin Yılmaz ile uzman çavuşlar Önder Araz ve Hacı Ömer Ünalır hakkında da soruşturma izni verilmişti.

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmanın ardından, ilk davanın sanıkları Okan Şimşek ve Veysal Şahin ile Albay Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında, "Görevi kötüye kullanmak" suçundan yeni bir dava açılmıştı. Bu davaya bakma görevi de yine 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne verilmişti.

Dava sürecinde bu mahkeme, sanıkların kendilerine ulaşan istihbaratı gizlemenin yanı sıra, cinayet sonrası gerçeğe aykırı belge düzenleyip istihbarat kaynağına baskı yaptıklarını göz önünde bulundurup, 1 ile 3 yıl arasında hapsi öngören "görevin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevi kötüye kullanmak" suçundan yargılanmaları gerektiğini belirtip "görevsizlik kararı" vererek, dosyayı Trabzon Asliye Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.

Trabzon Asliye Ceza Mahkemesi de soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mesut Atmaca'nın, sanıkların Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaları gerektiği yönündeki itirazını yerinde bularak, dosyayı geri göndermişti.

Birleştirilen davanın iddianamesinde, aralarında Albay Ali Öz'ün de yer aldığı 8 sanık hakkında, "Görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak" suçundan, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası isteniyor.



Cnn Türk