Agos Genel Yayın Yönetmeni Dink’in öldürülmeden üç ay önce sanığı olduğu ölümünden sonra da gazete yetkililerinin yargılandığı “301 davası”, Adalet Bakanı’nın soruşturma izni vermemesi üzerine düşürüldü.

Serdar KULAKSIZ/AHT

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’e Ogün Samast tarafından öldürülmeden önce açılan ve Türkiye’nin gündemine oturan 301 davası düştü. Mahkeme, Dink ve diğer sanıklara yüklenen suçun TCK 301.Madde kapsamında Adalet Bakanı’nın iznine bağlı bulunduğu, bu iznin verilmediği ve yargılama şartının gerçekleşmediği gerekçesiyle davanın düşürülmesine karar verdi.

OĞLU HAPİS CEZASI ALMIŞTI
Suçlamaya konu yazı, Dink’in 14 Temmuz 2006’da Reuters Ajansı’na verdiği Ermeni soykırımıyla ilgili demecin bir bölümü idi. Agos Gazetesi’nde 21 Temmuz 2006’da imzasız olarak “301’e karşı 1 imza” başlığıyla yayınlanan bölümde, “Elbette ‘Bu bir soykırımdır’ diyorum. Çünkü sonuç kendisini zaten tanımlıyor ve adını koyuyor. 4 bin yıldır bu topraklarda yaşayan bir halkın bu olaylarla birlikte artık ortadan yok olduğunu görüyorsunuz. Bu zaten kendisini anlatıyor” deniliyordu.

Yazının ardından Şişli Cumhuriyet Savcılığı, gazetenin sorumluları Hrant Dink, Arat Dink ve Serkis Seropyan hakkında “Türklüğü neşren aşağıladıkları” iddiasıyla 4.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açmış, yaklaşık 3 ay sonra Dink uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.

Dink hakkındaki dava düşerken Seropyan ve oğul Dink hakkındaki karar 11 Ekim 2007’de çıkmıştı. Seropyan ve Dink, Türk milletine soykırım isnat eden haber yayınladıkları gerekçesiyle TCK’nın 301’inci maddesi gereği 1’er yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak Yargıtay temyiz edilen davayı haber verme özgürlüğü kapsamında değerlendirerek bozdu ve soruşturma için bakanlık izni gerektiğini hatırlattı. Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin dosyayı gönderdiği bakanlıktan izin çıkmayınca da mahkeme davayı düşürdü.