DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması için yaptıkları çağrıda, “Halkı suça teşvik ettikleri" iddiası ile haklarında başlatılan soruşturma kapsamında ifade vermek üzere Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na geldiler.
 
Beko, Çerkezoğlu ve Özgen, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü'ye ifade vermeden önce adliye önünde bir basın açıklaması yaptılar. CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de adliyeye gelerek açıklamada hazır bulundu.
 
2014 yılı 1 Mayıs'ını kutlamak için sabahın erken saatlerinde işçi sınıfı ile Beşiktaş ve Şişli'de bir araya geldiklerini söyleyen DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Bir önceki yılda olduğu gibi sabahın erken saatlerinde DİSK Genel Merkezi ve Şişli abluka altına alındı. Beşiktaş'taki toplanma merkezleri de böyleydi" dedi.

'POLİS BİZE TAŞ ATTI'
 Yürüyüşe geçmek için emniyet görevlileri ile görüşmeler yaparken polislerin kendilerine taş atarak provokasyon yaptığını öne süren Beko, “Provokasyon yaratanın İstanbul Emniyeti'nde görevli olan polisler olduğunu belgeledik ve tespit ettik fotoğraflarıyla. Çantalarına koymuş oldukları taşları, biz polisle görüşmeler yaparken bizim üzerimize attılar. Sonuç itibariyle yürüyüşe geçmeden TOMA'larla, tazyikli suyla bize karşı bir devlet terörü estirdiler. Binlerce arkadaşımız gözaltına alındı, yüzlercesi hastaneye kaldırıldı. Sonuç itibariyle bu devlet terörü sonrasında, 'halkı suç işlemeye teşvik etmekten' savcılık ifademizi almak üzere bizi buraya çağırdı. Ondan dolayı bugün buradayız. Bugün aslında biz yargılanmıyoruz, bugün aslında 1 Mayıs yargılanıyor" diye konuştu.

'1 MAYIS'IN ADRESİ TAKSİM'DİR'
 Beko, “Taksim'de Birlik Dayanışma Mücadele Gününü kutlayıncaya kadar bizim direnişimiz, bizim mücadelemiz devam edecektir. Bu bir inat değil, Taksim'de 1977 yılında görev şehidi olan 37 arkadaşımız var. Biz 1 Mayıs'ı eğer kutlayacaksak İstanbul'da bunun adresi Taksim'dir, bundan sonra da Taksim olacaktır. 2010-2011-2012 yıllarında Taksim'in kapıları bize açıldığında hiç kimsenin burnu kanamadan çalışanlar, öğrenciler orada yan yana türkülerini söylediler, 1 Mayıs'a yakışan kutlamalarını yaptılar. Önemli olan devletin müdahale etmemesi, polisin müdahale etmemesi. Devletin ve polisin tahrik etmemesi önemli olan. KESK ve DİSK olarak 2008 yılında Taksim'de 1 Mayıs kutlamaları ile ilgili olarak açmış olduğumuz bir dava var. 1 Mayıs alanının Taksim olduğunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tescil etmiştir" ifadesini kullandı.

'İSTANBUL'DA SIKIYÖNETİM İLAN EDİLDİ'
1 Mayıs'ın kutlama adresinin Taksim olduğunu söyleyen KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise şunları söyledi:
“Bugün burada yargılanması gereken tekçi otoriter zihniyet olmalıdır, yasakçı zihniyet olmalıdır. Bütün hukukları çiğneyen ve İstanbul'da 24 saat öncesinde sıkıyönetim ilan etmek suretiyle milyonlarca işçinin, emekçinin, vatandaşın temel hak ve özgürlüklerini fiili olarak engelleyen İstanbul Valiliği, İçişleri Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ve hükümet yetkilileri olmalıdır. Kendi yasalarını, kendi Anayasaları'nı çiğneyen İstanbul Valisi'dir, İçişleri Bakanlığı 'dır"

 Kani Beko, Lami Özgen ve Arzu Çerkezoğlu, basın açıklamasının ardından İstanbul Cumhuriyet Savcısı Gökalp Kökçü'ye ifade vermek üzere adliyeye girdiler. (DHA)