Diyarbakır ’da 5 Haziran’da düzenlenen ve 4 kişinin hayatını kaybettiği, 414 kişinin de yaralandığı bombalı saldırıyı düzenleyen Orhan Gönder ile ilgili çarpıcı bir bilgi daha ortaya çıktı. Gönder'in 2014 yılında Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘terör nitelikli kayıp şahıs’ kapsamında soruşturma açıldığı ve Gönder’in arandığı ortaya çıktı. Gönder olaydan sonra Gaziantep’te yakalandıı. Adıyaman’da beraber takıldığı 4 arkadaşıyla beraber 13 Ekim 2014 tarihinde Suriye ’ye gittikten sonra ailesi oğullarının geri getirilmesi için Adıyaman Emniyet Müdürlüğü ile Adıyaman Valiliği’ne başvurdu. Ancak başvurulardan bir sonuç alınamadı. Çocuklarının Tel Abyad’da olduğunu öğrenen Gönder’in annesi Hatice Gönder ile babası Mustafa Gönder çocuklarını geri getirmek için birkaç kez Akçakale sınırına gitti. Tel Abyad’a geçemeyen aile Adıyaman’a geri döndü.


'ADIYAMAN'DA IŞİD'LİLER VAR, YARDIM EDİN'

IŞİD’e katılımın yoğun olduğu Adıyaman’ın Turgut Reis mahallesinde oturan bir şahıs 6 Mayıs 2015 tarihinde Adıyaman Emniyet Müdürlüğü’ne bir mail atarak Adıyaman’da IŞİD üyelerinin olduğunu ve IŞİD’e katılımın devam ettiği yönünde bir ihbarda bulundu. Diyarbakır bombacısı Orhan Gönder’in 2014 yılında IŞİD’e katılımdan sonra mahallede tedirgin oldukları belirtilen mailde, “sayın büyüğüm ben size bir uyarıda bulunacağım. Bizim ilimizde bazı IŞİD’çiler var. Bizim mahalleden de Orhan Gönder diye bir komşumuzda savaşmaya gitmiş. Bunun anası Hatice ile Babası Mustafa Orhan’ın yanına Suriye’ye görmeye gitmiş. Bu işler bu kadar kolay mı oluyor? Biz mahallede tedirgin olduk. Hatta ben kendisine sordum, ‘Polis molis sana sormadı mı nereye gittiniz? Diye. Kendisi bana ‘kimse bir şey sormadı’ dedi. Çocuklarımızı kandırıyorlar. Bize yardım edin’’ ifadeleri yer aldı.



'TERÖR NİTELİKLİ KAYIP ŞAHIS' OLARAK ARANIYOR

İhbar üzerine Adıyaman Emniyet Müdürlüğü 12 Mayıs 2015 tarihinde Gönder’in ailesine bir tebligat yolladı. Tebligatta Orhan Gönder’in 2014/8374 sayılı soruşturma kapsamında Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘terör nitelikli kayıp şahıs’ olarak değerlendirilip arandığı, söz konusu olayla ilgili ailesinin bilgisine başvurulacağı belirtildi. Tebligatta Orhan Gönder için, “bahse konu ihbarda ismi geçen Orhan Gönder isimli şahsın Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığının 2014/8374 sayılı soruşturma kapsamında ‘terör nitelikli kayıp şahıs’ aranan şahıs olduğu değerlendirilmiştir. Konuyla ilgili Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’na bilgi verilmiş, Cumhuriyet savcısı Recep Erdin tarafından aşağıdaki talimatlar alınmıştır” ifadeleri yer aldı.

ANNE GÖNDER: EMNİYETE İFADE VERDİM

Tebligatta ayrıca Orhan Gönder’in annesi Hatice Gönder ile babası Mustafa Gönder’den konuyla ilgili bilgi alınacağı, olayla ilgili gelişmelerde aileye bilgi verileceği de yer aldı. Tebligat üzerine Orhan Gönder’in annesi ile babası Adıyaman Emniyet Müdürlüğü’ne giderek tekrar ifade verdi. İfade sonrasında Orhan Gönder ile ilgili kendilerine bir bilgi verilmediğini söyleyen anne Hatice Gönder ise, ‘biz Akçakale sınırına giderek 6 gün orada kaldık. Adıyaman’a geldiğimizde birisinin bizi şikayet ettiğini öğrendik. Emniyette gittik. Suriye’ye gidip oğlumuzla görüştüğümüz yönünde hakkımızda bir ihbar yapılmış. İfademde Akçakale’ye gittiğimde ilk iş olarak Akçakale Emniyet Müdürlüğü’ne başvurduğumu söyledim. En son ifademizde çocuğumuzun IŞİD’e gittiğini tekrar söyledik. Ancak oğlum bombalamadan iki gün önce Diyarbakır’da bir otelde yakalandı. Asker kaçağı olduğu için hakkında sadece askerlikle ilgili işlem yapıldı. Madem oğlum aranıyor neden bombalamadan iki gün önce serbest bırakıldı?’’ dedi.

NE OLMUŞTU?

5 Haziran günü HDP mitingine bombalı saldırı yapan Orhan Gönder saldırıdan iki gün önce Diyarbakır’da bir otelde kalmış, Gönder hakkında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından asker kaçağı olduğu gerekçesiyle tutanak tutulmuştu. Olayın basına yansıması üzerine Diyarbakır Valiliği konuyla ilgili bir açıklamada bulunmuştu. Valilik Orhan Gönder’le ilgili UYAP ve MSB (ASAL) sorgulama yapıldığını, şahsın yasa dışı bir eylem hazırlığında olduğuna dair bir tespitin olmadığını belirtmişti.

TERÖR NİTELİKLİ KAYIP ŞAHIS NE DEMEK?

Emniyet yetkililerine ''Terör nitelikli kayıp şahıs ne demek? Yoklama kaçağı olarak yakalanan kişi bu nitelikteyse serbest bırakılır mı?" diye sorduk. Aldığımız cevap serbest bırakılmaması gerektiği yönünde. Yetkililer, "Bu nitelikte aranan şahıs GBT ismi verilen Genel Arama Bilgi sistemine henüz bir suç işlemediği için kaydı yapılmıyor. Dolayısıyla UYAP'a da şahsın bilgisi girmiyor. Ancak terör nitelikli aranan ve ailenin kayıp başvurusu yaptığı daha önce Emniyet tarafından ifadesi alınan ve ortadan kaybolduğu bilgisi bulunan, aranan şahıslar emniyet kayıtlarına girer. Otel'de yakalandığında hal ve hareketlerinden şüpheli olduğuna kanaat getirilen şahısların emniyet kayıtları incelenir. Bombalı eylem hazırlığında olan bir şahsın da şüpheli tavır içinde olmaması neredeyse imkansız gibidir. Diyarbakır emniyeti otelde asker kaçağı olarak nitelendirdiği şahısla ilgili hiç bir araştırma yapmadığı ve ihmali olduğu anlaşılıyor. Emniyet araştırması yapılsa bu şahsın terör nitelikli kayıp kişi olduğunu anlarlar tutuklanmasa bile ailesine bilgi verilirdi" yorumunda bulunuyorlar.



Haber: İDRİS EMEN - Radikal