DİYARBAKIR (İHA) -
Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 13'üncu duruşmaya katılacak sanıklar, Diyarbakır D tipi Cezaevi'nden yoğun güvenlik önlemleri altında adliye binasına getirildi. Polisin adliye binası etrafındaki yoğun güvenlik önlemleri devam etti.

Duruşmayı BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ile Milletvekilleri Akın Birdal, Fatma Kurtulan, Ayla Akat Ata ile Doğu Ergil ve sanık yakınları izledi.

Diyarbakır Adliyesi içinde oluşturulan özel salonda görülen duruşmaya tutuklu 92 sanık katılırken, tutuksuz sanıklar katılmadı.

Duruşmada sanıklar yoklamada yine mahkeme başkanına Kürtçe 'buradayım' yanıtını verdi. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, geçtiğimiz Cuma günü sanık avukatlarının Kürtçe savunmaya ilişkin mahkemenin verdiği karara itiraz etmek için süre talebinde bulunduklarını hatırlattı. Talep gelmediği için bu konuda karar açıklayacaklarını belirten Yılmaz, "CMK içinde sanıkların hangi dilde savunma yapacağı hususu belirtilmiştir. Buna itiraz edilebileceğine dair kanunda düzenleme bulunmadığı için talebin oy birliğiyle reddine karar verilmiştir" dedi.

Mahkeme başkanı bu kararın ardından savunmalara geçmek istediğini belirterek, sözü sanıklara verdi. Sanıklardan kapatılan DTP'nin eski Genel Başkan Yardımcısı Selma Irmak söz alarak 30 sayfalık Kürtçe savunmayı okumaya başladı. Mahkeme başkanın uyarısıyla karşılaşan sanık Irmak, savunmasını Kürtçe yapmak istediğini belirterek, konuşmaya devam etti. Mahkeme başkanı Menderes Yılmaz, mikrofonun sesinin kapatılmasını talimatını vererek, sanığın da yerine oturmasını istedi. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz'ın sanıkla ilgili kararı yazdırırken, "Mahkemenin anlamadığı Kürtçe olduğunu sandığımız dil" demesi üzerine salonda gülüşmeler başladı.

Bunun üzerine Yılmaz avukatlara dönerek, "Biz bilmiyoruz, ama siz Kürtçe olduğunu söylüyorsunuz. Savunmalar Türkçe olursa dinleyeceğiz. Sanık yine mahkemenin anlamadığı dilde konuşmaya devam etti" dedi.

Sanık avukatları da, itiraz dilekçelerini mahkemeye sunacaklarını ancak, kendilerine söz verilmediğini belirterek, kararın geri alınmasını talep ettiler. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz da söz alan olmadığı için kararı açıkladıklarını, talepleri aldıktan sonra yeniden bir değerlendirme yapacaklarını bildirdi. Avukatlar, Kürtçe savunma talebinin reddine ilişkin Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmek üzere hazırladıkları itiraz dilekçesiyle birlikte, Baskın Oran'ın bilirkişi sıfatıyla hazırladığı
raporun işleme konulmasını talep etti. Avukatlar ayrıca, iddianamede yer alan faaliyetlerin KCK mı, yoksa DTP faaliyetleri olduğunun belirlenmesi için dosyanın bilirkişiye gönderilmesini talep etti.

Duruşmaya kısa bir ara verdikten sonra kararını açıklayan Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, sanıklarla ilgili tutukluluk hallerini daha sonra değerlendireceklerini belirterek, "CMK 267/1 maddesi uyarınca her ne kadar hakim ve mahkemenin kararına itiraz edilebilir. Ancak itiraz dilekçesinin 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne hitaben yazılması nedeniyle dosyanın itiraz ile ilgili belgelerle birlikte dilekçenin ve bilirkişi raporunun 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine bu mahkemenin vereceği kararın beklenmesine oy birliğiyle karar verilmiştir" dedi.
(SK-SK-CMH-Y)