ANKARA - CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ile emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 11 sanığın "terör örgütü üyeliği" suçundan yargılanmalarına Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde başlandı.
 
Yargıtay Genel Kurul salonunda yapılan ve Cihaner'in katılmadığı duruşmada, Saldıray Berk, Recep Gençoğlu, Ali Tapan, Yaşar Baş, Şenol Bozkurt, Ahmet Saraçlar, Orhan Esirger, Nedim Ersan, Murat Yıldız ve sanık avukatları hazır bulundu.
 
Duruşmayı, eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, bazı YARSAV Yönetim Kurulu üyeleriyle emekli hakim Osman Kaçmaz da izledi.
Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi'nin son soruşturma açılması kararının okunduğu duruşmada,Cihaner'in avukatı Turgut Kazan söz alarak, yargılamanın usul yönünden Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu. Davanın durdurularak, yasanın öngördüğü şekilde soruşturma izni alınması gerektiğini iddia eden Kazan, yüklenen suçun, görev suçu kabul edildiğinden soruşturmanın Hakimler ve Savcılar Yasası uyarınca yapılması gerektiğini öne sürdü.
 
Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin, daha önceki kararında soruşturma aşamasının tamamlandığını zımni olarak belirttiğini ifade eden Kazan, HSYK'nın 12 Eylül referandumundan sonra değişen yapısına atıfta bulunarak, bu süreçte yargılamanın yapıldığı Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin üye kompozisyonunun değiştiğini ve tabii hakim ilkesinin zedelendiğini, adil yargılanma haklarının ihlal edildiğini öne sürdü.
 
Dokunulmazlık var, dokunamazsınız
MİT mensubu sanıkların dosyasının yasal değişiklik sonrasında durdurulduğunu ifade eden Kazan, "Aynı duyarlılığın bir milletvekiline de gösterilmelidir. Bu gösterilmezse milli egemenliğe müdahale edilmiş ve bir şekilde engellenmiş olur" dedi.
Anayasa'nın 83. maddesine göre, yasama dokunulmazlığı kazanan bir kişi hakkındaki soruşturma ve kovuşturmanın durdurulması gerektiğini belirten Kazan, "Seçimlerden önce soruşturma başlamadığı için tartışmasız dokunulmazlık var, dokunamazsınız, tabii hukuk varsa... Son soruşturma izni alınmamışsa ki alınmamıştır. Son soruşturma kararı hiçbir şey ifade etmez" diye konuştu.
Cihaner'in milletvekili seçildiğini ve Anayasa'nın 83. maddesi uyarınca dokunulmazlık kazandığını ifade eden Kazan, ilgili madde uyarınca müvekkili hakkındaki yargılamanın durdurulmasına karar verilmesini istedi.
 
Soruşturma, Cihaner'in milletvekili seçilmesinden önce başladı
Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, soruşturmanın sanık İlhan Cihaner'in milletvekili seçilmesi tarihinden önce başladığını, soruşturmanın kapsamının Anayasa'nın 14. maddesi kapsamında belirtilen suçlara ilişkin olduğunu söyledi.
 
Yargılandığı suçlar dokunulmazlık kapsamında değil 
Anayasa'nın 83. maddesi 2. fıkrasına göre, soruşturmaya seçimden önce başlanmış olmak kaydıyla 14. maddesindeki suçların yasama dokunulmazlığı kapsamında olmadığını belirten savcı, yine bu kapsamdaki suçlara ilişkin, sanık hakkında yargılamaya başlandığında Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda belirtilen soruşturma prosedürü uygulanmasının soruşturmaya henüz veya hiç başlanmadığı anlamına gelmeyeceğini ifade etti.
 
Savcı, avukat Kazan'ın isteminin reddedilerek yargılamaya devam edilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti duruşmaya öğleden sonra devam edilmek üzere ara verdi.



AA