Tutuklu Emniyet Müdürü Hanefi Avcı hakkında, ''Haliç'te Yaşayan Simonlar: Dün Devlet Bugün Cemaat'' adlı kitabı nedeniyle, İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer ile Erzurum Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'ın şikayeti üzerine ''hakaret'' ve ''iftira'' suçlarından açılan 2 davanın görülmesine devam edildi.

Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya Avcı'nın avukatları ile şikayetçi Ali Fuat Yılmazer ve avukatı katıldı.

''Katılan'' sıfatı bulunan Yılmazer, ifadesinde, Avcı'nın kitabında kendisine yönelik iftiralarda bulunduğunu ve hakaret ettiğini belirterek, şikayetinin devam ettiğini açıkladı.

Yılmazer'in avukatı Seyfettin Uzunçakmak da kitabın yayımlanmasının ardından müvekkilinin terör örgütlerinin hedefi haline geldiğini ve korumaya alındığını anlatarak, yargılamada bunun da dikkate alınmasını istediklerini kaydetti.

Avcı'nın avukatlarından Refik Ali Uçarcı söz alarak, Yılmazer'e, kitabın yayınlanması öncesinde tehdit alıp almadığını sordu.

Yılmazer, bunun üzerine, geçmişte de çeşitli tehditler aldığını, ancak kitapla birlikte tehditlerin çok arttığını bildirdi.

Avukat Uçarcı'nın bir başka sorusu üzerine Yılmazer, kitaptaki iddiaların ardından mülkiye müfettişlerince hakkında inceleme yapıldığını, ancak soruşturma açılmasına gerek görülmediğini bildirdi.

Bir diğer soruyu yanıtlarken Avcı'ya yönelik doğrudan hiçbir telefon dinlemesi yapılmadığını kaydeden Yılmazer, ancak başka 2 kişi dinlendiği sırada Avcı'nın dinlemeye takıldığını, bu kişilerin de yasal prosedüre göre, cumhuriyet savcısının talebi, mahkemenin kararı üzerine Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince dinlemeye alındığını ifade etti.

Duruşma, taraflara esasa ilişkin beyanlarını bildirmeleri için süre verilerek, ertelendi.

İddianamede Avcı'nın, Yılmazer'e karşı ''kamu görevlisine, görevinden dolayı yayın yoluyla hakaret'' ve ''iftira'' suçlarını işlediği gerekçesiyle 2 yıl 8 aydan 8 yıl 4 aya kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
 

Avcı'nın, Savcı Şanal'a "İftira" davası

Öte yandan, Avcı hakkında, kitabında, Erzurum Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'a karşı ''iftira'' suçunu işlediği gerekçesiyle açılan dava da aynı mahkemede görüldü.

Duruşmada, Avcı'nın talimatla ifadesinin alındığı ve suçlamaları kabul etmediği, Şanal'ın ifadesinin alınması için yazılan talimata ise henüz cevap yazılmadığı açıklandı.

Avcı'nın avukatlarının talebi üzerine bazı konuların araştırılmasına karar verilen duruşma bu konuların araştırılması ve Şanal'ın ifadesinin beklenmesi için ertelendi.

Avcı, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanıyor.
 

AA