MİLLİYET

“İrticayla Mücadele Eylem Planı” davasının önceki günkü duruşmasında ifade vermeye başlayan gizli tanık Efe ile söz konusu planın altında ıslak imzası bulunduğu öne sürülen Dursun Çiçek arasında ilginç bir diyalog yaşandı. Dursun Çiçek, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ile kendisini 29 Mart 2009 yerel seçimlerinden önce birlikte gördüğünü öne süren gizli tanık Efe’ye, o sırada üzerinde hangi renk kıyafet olduğunu sordu.

İlk olarak “Yeşil” yanıtını veren Efe, Çiçek’in “Ben denizciyim” demesi üzerine “Pardon, özür dilerim, diğerleri yeşildi, sizde beyaz vardı” cevabını verdi. Bunun üzerine Dursun Çiçek, karşılık verdi: “Denizciler Ocak ayında siyah giyer.”

Silivri’de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada yeminli olarak verdiği ifadede gizli tanık Efe, Kadir Özbek ile olan yakınlığını, İlhan Cihaner ile sık sık görüştüğünü ve kendisinin de bir cumhuriyet savcısı olduğu bilgisini verdi.

‘Etle tırnak gibi’

Efe, Cihaner’le “etle tırnak gibi” olduklarını söyledi. Efe, Cihaner’in askerlerin de katıldığı toplantılar yaptığını, kendisinin katıldığı bazı toplantılarda ortamın gerdirilmesi gerektiği yönünde konuşmalar yapıldığını ileri sürdü. Tanık Efe, “İlhan Cihaner’den ‘Terör eylemleri artırılmalı’ şeklinde sözler duyuyordum. Ülkücü grubun temsilcisine diyordu ki siz gidin Baraka Kafe’yi basın. Orada kavga çıkartın. Nitekim Baraka kafe basıldı. Orası yandı. Hem de 2 defa” dedi.

Efe, “Cihaner, çeşitli cemaatlerin liderlerinin yanı sıra, aynı zamanda Başbakanı ve bakanları da hukuksuz, gayriresmi olarak dinliyordu” diye konuştu.

Efe, şöyle devam etti: “12 Eylül benzeri bir ihtilalin ortaya çıkmasını sağlayacaktı. En büyük desteği Saldıray Berk’ten alıyordu. 2009’un başlarında 3. Ordu’da yapılan seminere katılan 2 başsavcı vardı. Diğerini söylemek istemiyorum. İstanbul ve Ankara’dan gelen general seviyesinde birçok kişi katıldı. 16-17 ilin alay komutanı seminere katıldı.”

Efe, “Bir hakim arkadaşla beni zehirlediler. Temizlikçimin de kocasını öldürdüler” diye konuştu.

 

Avcı’nın kaseti çelişkisi

Efe, Hanefi Avcı’nın kendisine içinde üst düzey bürokratlar, bazı yerel siyasiler, askerler ve bir uyuşturucu kaçakçısının birlikte göründüğü video kaset verdiğini anlattı. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün Efe’ye, “Sizin ne özelliğiniz var ki Hanefi Avcı size video verdi?” diye sordu.  Efe de “Hangi videodan bahsediyorsunuz siz?” dedi. Başkan da “Video gönderdi bana siz dediniz” yanıtını verdi.

AFP Balbay’ı yazdı

Fransız haber ajansı AFP, Ergenekon’da yargılanan gazeteci Mustafa Balbay’ın seçimde aday olmasına yer verdi. AFP, “Ne bir seçim mitingi oldu, ne de seçmenleriyle buluştu, ancak Mustafa Balbay milletvekili olmaya hazırlanıyor, tek kişilik hücresinde Türk Meclisi’ne ve özgürlüğüne kavuşacağı günleri sayıyor” diye yazdı.

Gizli tanığı sıkıştırdı 

Gizli tanık Efe ile Dursun Çiçek arasında şu konuşma geçti:

Sanık Dursun Çiçek: Erzincan’a gittiğim iddiasıyla ki gizli tanık Munzur ve sizin beyanlarınız var, Erzincan Orduevi’nde kahvaltı da 14, 15 kişilik bir masada. Resmi elbiseli olarak, Sayın başsavcının iki veya üç kişi sağında, sırtım pencereye dönük, bunları net hatırlıyorsunuz.

Efe: Evet.

D.Ç.: Peki resmi kıyafet rengi neydi?

Efe: Ben orada sizin simanızı gayet iyi gördüm, gayet iyi gördüm.

D.Ç.: Elbisemin rengi neydi?

Efe: Üniformalıydınız.

D.Ç.: Hangi renkti?

Efe: Yeşil renkli bir elbiseniz vardı.

D.Ç.: Sayın başkanım ben denizciyim.

Efe: Pardon yeşil diyorum, pardon özür diliyorum yeşil diyorum, diğerleri yeşildi, sizde beyaz vardı. Düzeltiyorum beyaz vardı.

D.Ç.: ‘Ocak ayında beyaz giyiyoruz’, biz  Denizciler beyaz giymez ocak ayında siyah giyer.

Efe: Ben bilemem bende sık sık kıyafet değiştiriyorum, eğer.

D.Ç.: İşte evet.

Efe: Şeye gittiğimde...

D.Ç.: Çok net hatırlıyorsunuz, siyahla beyaz birbirine çok yakın renkler. 

MİT’ten mahkemeye yazı

Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, MİT’ten 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen yazıyı okudu. Yazıda, “İrtica İle Mücadele Eylem Planı ile bu planın Erzincan ilinde faaliyete geçirilmesi iddiası ve ilgili yazıda belirtilen tarihlerde Dursun Çiçek’in Erzincan’a gidişi hakkında teşkilatımıza intikal etmiş herhangi bir bilgiye rastlanılmamıştır” ifadelerine yer verildi.