Emekli subay ve astsubay alımı ile askeri eğitimlere nitelik kazandırmak isteyen MİLLİ Savunma Bakanlığı (MSB), askeri öğrenci eğitecek rütbeli asker açığını kapatmak için emekliye ayrılan subay ve astsubayları 31 Aralık 2020’ye kadar Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı birimlerinde görevlendirebilecek. 

‘Emekli Subay ve Astsubayların Milli Savunma Bakanlığında Personel ve Askeri Öğrenci Temin Faaliyetlerine Yönelik Hizmetlerde Görevlendirilmesine Dair Yönetmelik’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, OHAL kapsamında 22 Kasım 2016’da yayımlanan 678 sayılı KHK’nın uygulanmasını düzenliyor. Emekli subay ve astsubaylara, kılavuzların hazırlanmasından adayların ön incelemesine, fiziki yeteneklerinin tespitinden mülakata kadar askeri öğrenci ve personel alımı sürecinin tüm aşamalarında görev verilebilecek. Emekli askerler, görevlerinden ayrılınca bilgileri kimseyle paylaşamayacak, kendisine verilen araç ve gereçleri teslim edecek. 

Bu askerler Milli Savunma Bakanlığı’na karşı sorumlu olacak.Yeniden kamuda çalışmaya başlayacak emekli subay ve astsubayların emekli maaşı kesilmeyeceği gibi, subaylara aylık 3 bin 170 lira, astsubaylara da 2 bin 747 lira ek ücret ödenecek. Emekli subay ve astsubaylara önce eğitim sonra görev verilecek. Emekli subay ve astsubaylarda ‘devletin güvenliğine karşı işlenen suçlar, halkı askerlikten soğutmak, Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılamak, zimmet, iftira, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, isyan’ gibi suçlardan mahkum olmamak,  milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine üyeliği, aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olmamak şartları da aranacak. 


 Aysel ALP/Hürriyet