İşçi-Memur-Bağ-Kur Emeklileri Derneği (İMBED) Başkanı Hamdi Öz, 30 Haziran Emekliler Günü'nde, Ankara 5. İş Mahkemesi'nde emeklilerin maaşları arasındaki farkın ortadan kaldırılması için açtığı davanın duruşması için bir grup emekliyle Ankara'ya gelecek. Öz, Atatürk'ün emekli olduğu gün olan 30 Haziran'a denk gelen duruşmanın ardından beraberindeki emeklilerle Anıtkabir'i ziyaret edecek.
 

"Emekliler günü ile duruşmanın aynı güne gelmesi ilahi tedadüf olsa gerek"

Öz, büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk'ün 30 Haziran 1927 yılında Türkiye Cumhuriyeti Müdafai Milliye Vekaleti Zatiye Dairesi Erkan Şubesi'nce hazırlanan kararnameyle emekli olduğunu ifade ederek, emeklilerin bugünü "Türkiye Emekliler Günü" olarak kutladığını kaydetti. Öz, "İlahi tesadüf olsa gerek 30 Haziran saat 9.30'da Ankara 5. İş Mahkemesi'nde İntibak Yasamız için duruşmamız var" dedi.
 

"Sosyal güvenlik kavramı yokken Atatürk'ün dehası"

İstanbul'dan bir konvoyla geleceklerini belirten Öz, duruşmadan sonra Anıtkabir'e gideceklerini bildirdi. Öz, Atatürk'ün 1933 yılında söylevinde ifade ettiği şu cümlelere dikkat çekti:
"Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide muktedirken bütün kuvvetleriyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur. Adalet hissi şefkat şevki i tabi i kaybolmuş demektir."

Öz, Türkiye'de 6.5 milyon emeklinin Anayasa'nın 10 ve 11. maddelerine rağmen ikinci sınıf vatandaş durumuda olduğunu vurgulayarak, emeklilerin aldıkları maaşla yaşam savaşı verdiklerini kaydetti.


Anka