Emniyet Genel Müdürlüğü, geçtiğimiz Ekim ayında kamuoyuna, Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM) 14'üncü dönem eğitimlerine, üniversite mezunu 6 bin 260'ı erkek, 240'ı bayan olmak üzere 6 bin 500 adayın asıl, bin 950 adayın ise yedek olarak alınacağını duyurdu. Sınav sonucunda yedek listede yer alan adaylar kararın atamaların yapılmaması üzerine konuyu yargıya taşıdı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Eğitim Daire Başkanlığı​, atamalarla ilgili olarak resmi internet sitesinden bir açıklama yaptı. Emniyet Teşkilatının polis memuru ihtiyacını karşılamak amacıyla; 22 Aralık 2014- 9 Ocak 2015 tarihleri arasında yapılan seçme ve değerlendirme işlemleri neticesinde asil ve yedek sıradan başarılı olan adayların planlamalarının başarı sırası ve okul kontenjanları göz önünde bulundurularak POMEM müdürlüklerine yapıldığı ve 14. dönem polis meslek eğitimi 26 Ocak 2015 tarihinde başlatıldığı duyuruldu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "13. dönem polis meslek eğitimleri için 21-27 Ekim 2013 tarihleri arasında yapılan değerlendirme ve seçme işlemleri neticesinde yedek sıradan başarılı olan ancak planlaması yapılmayan adayların 31 Ekim 2013 tarihli Genel Müdürlük makam onayı ile 14. dönem polis meslek eğitimleri için yedek olarak planlaması Genel Müdürlükçe uygun görülmüştür. Ancak bu idari işlemin Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliği'ne açıkça aykırı olmasından dolayı söz konusu yedek adayların, yedek adaylık statülerinin sonlandırılması 24 Nisan 2014 tarihli Genel Müdürlük makam oluru ile uygun görülmüştür."

GENEL MÜDÜRLÜK SON NOKTAYI KOYDU, MAHKEME KARARLARI UYGULANMADI

Yapılan işleme karşı yedek adaylık statüleri sonlandırılan adaylar tarafından ülke genelinde idare mahkemelerine 697 idari dava açıldığına vurgu yapılan Eğitim Daire Başkanlığı​ açıklamasında, "Bu davalardan 467'sinde mahkeme davanın reddine, 22 davada ise dava konusu işlemin iptaline karar verilmiş ve 230 dava ise halen sürmektedir. Bu kapsamda; 'Dava Konusu İşlemin İptaline' hükmeden idare mahkemesi kararlarının uygulanması ile ilgili olarak; Hukuk Müşavirliği'nden alınan 18 Şubat 2015 tarihli yazıda, bu adayların 14. döneme asil olarak değil yedek olarak planlamalarının yapılması gerektiği yolunda görüş bildirilmiştir. Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliği'nin 16'ncı maddesinin ikinci fıkrasında 'Polislik mesleğine hazırlık eğitiminin başladığı günden itibaren yedi gün geçtikten sonra kontenjan doldurulmamış olsa dahi yedek aday çağrılmaz' hükmü yer almaktadır. Bu hüküm gereği, 14. dönem için son yedek planlaması 1 Şubat 2015 tarihli genel müdürlük oluru ile yapılmıştır. Bu nedenle, anılan mahkeme kararlarının hukuki ve fiili imkansızlık nedeni ile uygulanamamasından dolayı yedek adaylık statüleri 3 Mart 2015 tarihli Emniyet Genel Müdürlüğü onayı ile sonlandırılmıştır." denildi.

(CİHAN)