Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı ile Başkan Yardımcısı Hüsnü Kaya’nın da sanıklar arasında bulunduğu, Antalya merkezli olarak açılan ihaleye fesat karıştırma davasında iddianame açıklandı. Başkan Ercan Tatı’ya, suç örgütüne yardım etmek, ihalelere fesat karıştırmak, rüşvet ve görevi kötüye kullanmak suçundan 19 ile 49 yıl, Hüsnü Kaya’ya ise aynı suçtan 22 ile 54 yıl arasında hapis cezaları istendi. Antalya’nın CHP’li Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, CHP’li Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ve MHP’li Kortuteli Belediye Başkanı Hasan Gökçe’nin de aralarında bulunduğu 105 sanığın, toplam 46 ihaleyle ilgili çeşitli suçlardan cezalandırılmaları talep edildi.

İddianame kabul edildi
Antalya, İzmir, Ankara ve Adana’daki bazı belediyelerin ihalelerine fesat karıştırıldığı iddiasıyla geçen haziran ayında gerçekleştirilen operasyonla ilgili 271 sayfalık iddianame, İzmir Cumhuriyet Savcısı Faruk Çalışkan tarafından hazırlandı. Aralarında, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’nın da olduğu 4 belediye başkanı, çok sayıda belediye personelinin de bulunduğu 105 sanıklı iddianamede, suç örgütü üyelerinin belediye görevlileriyle birlikte hareket ederek ihaleleri kendilerinin kazanacakları şekilde şartname hazırladıkları, başka şirketlerin girmemelerini sağladıkları, ihalelere suç örgütüne bağlı şirketlerle katıldıkları yer aldı. İzmir 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, A.Y.’nin elebaşılığını yaptığı öne sürülen grubun çıkar amaçlı suç örgütü oluşumuna giderek, organize şekilde belediye ihalelerinin kendilerine verilmesini sağladığının belirlenmesi üzerine, Antalya Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürlüğü ekiplerince 1 yılı aşkın süreyle fiziki ve teknik takip yapıldığı, Haziran 2010’da düzenlenen operasyonda, suç örgütü yöneticileri ve üyeleriyle örgüte menfaat karşılığı yardım eden, göz yuman kamu görevlilerinin de aralarında bulunduğu 58 kişinin yakalandığı ve 34’ünün tutuklandığı belirtildi.

Rekabet varmış gibi göstermişler
Suç örgütü lideri olmakla suçlanan E.Y.’nin kendi ya da akrabaları üzerine kurulu firmalar aracılığıyla belediye ihalelerine girerek rekabet ortamı sağlanmış gösterdiği, ihaleye katılan diğer firmaların çekilmeleri yönünde telkinlerde bulunduğu, ittifak sağladığı, para verdiği, ittifak sağlayamadığı durumlarda firmaların ihaleye katılmasını engellemek amacıyla asılsız ihbar ve şikayetlerde bulunarak, cezalı duruma düşmesini sağladığı kaydedildi. İddianamede ayrıca, suç örgütünün birden fazla belediyenin ihalesini kazanarak ellerindeki araçları aynı dönemde 2, hatta 3 farklı belediyede çalışıyor gösterdikleri, eksik hizmet sunmalarına rağmen hak ediş aldıkları belirtildi.

Konuşmada şifre kullanmışlar
Örgüt üyelerinin, takibe yakalanmamak için kendi aralarında konuşurken, ihalelerden, ‘düğün var’, rüşvetten ise ‘dökülecek beton’, ‘emanet forma’, ‘reçetedeki ilaç’ olarak bahsettikleri, ihaleden çekilmesini istedikleri firma yetkililerine de, ‘düğündeki takılardan size de veririz’ dedikleri, ellerindeki araçların tip, model ve yaşlarına göre ihale şartnamesi düzenlenmesini sağladıkları da ortaya konuldu. Suç örgütü liderinin, ihaleler öncesi Manavgat ve Buca belediye başkanlarını Antalya’da lüks bir otelde ağırladığı ve polisler tarafından birlikte fotoğraflandıkları da vurgulandı.



İZMİR DHA