Adli Tıp Kurumu, Sapanca ve Ankara Zir Vadisi'nde bulunan mühimmatlara ait krokilerin Mustafa Dönmez tarafından hazırlandığını bildirdi. Yarbay Mustafa Dönmez'in ajandasındaki krokilerden yola çıkılarak yapılan kazılarda Ankara'daki evinin yanındaki Zir Vadisi'nde bir cephaneliği aratmayacak kadar mühimmat ele geçirilmişti. Dönmez, ajandadaki el yazısı ve krokinin kendisine ait olmadığını, silahların polislerce yerleştirildiğini iddia etmişti.

Yarbay Dönmez'in Sapanca'daki evinde 22 el bombası, 1 kaleşnikof tüfek, 4 tabanca ve bir de Aselsan ajandası ele geçirilmişti. Ajanda içerisinde yer alan siyah ve kırmızı renkli kalemlerle yazılan yazılar ve bir de kroki dikkat çekmişti. Bu krokiden yola çıkılarak Ankara Yenikent'teki Zir Vadisi'nde gösterilen yerde yapılan kazıda ise 30 el bombası, 9 sis bombası, 10 aydınlatma fişeği, binden fazla G-3 piyade tüfeği mermisi ele geçirilmişti. Dönmez, ele geçen cephaneden dolayı yargılandığı askeri mahkemede suçu sabit görülerek 4 yıl ceza almıştı. Dönmez, Askeri Mahkeme'deki ve Ergenekon davasındaki duruşmalarda sürekli kendisinin suçsuz olduğunu, delillerin polis tarafından yerleştirildiğini ve bulunan mühimmatlara ilişkin krokinin kendisine ait olmadığını ileri sürmüştü.

Dönmez'in yargılandığı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi, Dönmez'in bu iddiaları nedeniyle Ergenekon dava dosyası içerisinde bulunan ajandadaki yazı ve krokilerin Adli Tıp Kurumu'na gönderilerek incelettirilmesini istemişti. Askeri Mahkemenin 25 Ocak 2012 tarihli bu yazısı sonrasında Mustafa Dönmez'e ait olduğu iddia edilen ve içerisinde Zir Vadisi krokisi ile açıklamalarının yer aldığı ajanda, yargılamayı yapan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Adli Tıp Kurumu'na gönderilmişti. İncelemesini yapan Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi tarafından hazırlanan 04 Haziran 2012 tarihli rapor mahkemeye ulaştı. Raporda Adli Fen Bilimleri Uzmanı Daire Başkan Vekili Prof. Dr. H. Bülent Üner ile Adli Tıp uzmanları Dr. Ferruh Baklacıoğlu ve Dr. Esat Şahin'in imzası bulunuyor.

Raporda, Aselsan ajandası içerisinde siyah ve kırmızı renkli mürekkepli kalemler ile yazılan el yazıları üzerinde inceleme yapıldığı belirtildi. Ajanda içerisindeki yazı ve krokilerin, Mustafa Dönmez'in yazılarını içerir istiktab tutanakları ve diğer belgeler ile mukayese edildiği belirtildi. Buna göre inceleme konusu ajandanın 8. sayfasında bulunan kroki içeriğinde yer alan "ANK", "ALPET", "AYS", "Y.KENT", "RELED?", "B", "12A", "16A" VE "002" yazı, rakam ve krokinin Mustafa Dönmez'in eli ürünü olduğu kanaati bildirildi. Raporda, kroki içeriğindeki yazi ve rakamlar ile Mustafa Dönmez'in mukayese yazı ve rakamları arasında; tersim biçimi, işleklik derecesi, alışkanlıklar, istif, eğim, doğrultu, seyir, hız ve baskı derecesi bakımından uygunluk ve benzerlikler saptandığı tespitine yer verildi.

Ayrıca ajandanın 8. sayfasında yer alan kroki içerisindeki siyah ve kırmızı yazılar ile sayfanın diğer bölümlerinde kullanılan siyah ve kırmızı kalem yazılarının aynı fiziki evsaftaki kalemlerle yazıldığı bildirildi.(Star)