Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın tebliğnamesini hazırlamasının ardından Ergenekon Davasının temyiz incelemesi bugün Yargıtay Konferans Salonunda başladı. Başsavcılık, tebliğnamede, esasa girmeden usül yönünden bozma istemişti.
Temyiz duruşmasına, davada "terör örgütü lideri" olarak yargılanan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ ile Hikmet Çiçek, Yalçın Küçük, Dursun Çiçek, Sinan Aygün, Doğu Perinçek, Mustafa Balbay, Levent Ersöz, Nusret Senem'in aralarında bulunduğu bazı sanıklar, sanık yakınları, avukatlar katıldı.

Kalabalık nedeniyle Yargıtay Konferans Salonu'nda yapılan duruşmada önce sanıklar, avukatlar ve ardından sanık yakınları salona alındı.

Fotoğraf ve ses kaydı alınmaması yönünde uyarılar yapılırken, Başkan Eyüp Yeşil, sanık ve müdafi yoklaması yapılmasının ardından duruşmanın icrasıyla ilgili bilgi vereceğini ve daha sonra savunmaya geçileceğini söyledi. Yeşil, savunmanın kayıt altına alınacağını belirterek, yoklamaya geçti.

Temyiz duruşmasında sadece 10 yılın üzerinde cezaya çarptırılan 62 başvurucunun avukatı savunma yapacak, diğer sanıkların durumu dosya üzerinden incelenecek.

12 Haziran 2007'de Ümraniye'de bir gecekonduda bulunduğu iddia edilen patlayıcılarla başlayan dava yüzlerce kişilik bir tutuklama listesine dönüşmüştü. "Cesur bir savcı aranıyor" denilen soruşturma dosyasını Zekeriya Öz yürütmüş, soruşturma kapsamında eski kuvvet komutanları, rektörler, sivil toplum kuruluşu yöneticileri, gazeteciler gözaltına alınmış tutuklanmıştı. 20 Ekim 2008'de özel hazırlanan Silivri Cezaevindeki spor salonunda başlayan dava, 6 yıl 2 ay sürmüş ve 5 Ağustos 2013'te karar açıklanmıştı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların büyük bölümüne müebbet hapis cezası vermişti. Davayı yürüten Zekeriya Öz geçtiğimiz aylarda yurt dışına kaçtı, sanık koltuğunda oturan Mustafa Balbay, Dursun Çiçek ve Tuncay Özkan gibi isimler de milletvekili oldu.