Ergül, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ne dilekçe vererek, dava dosyasının kaç klasör ve sayfadan oluştuğunu, dosya içerisinde kaç dava ve soruşturma dosyası ile eki bulunduğunu, ekleri içerisinde kaç adet kitap, dergi, broşür, bildiri ve afişin yer aldığını sordu. Ergül dilekçesinde, 20 Ekim 2008’den bu yana 204 duruşmada “AK Parti kapatma davası”, “Susurluk”, “Abdullah Öcalan”, “PKK Ana Davası”, “KCK Ana Davası” olmak üzere 100’ü aşkın sayıda dava ve soruşturma dosyasının mahkemeye geldiğini belirtti.

Yargılama yapılamaz bir hale gelen dosya içeriğiyle, ne müdafilik görevini yerine getirebilmesine imkan bırakıldığını, ne de müvekkilinin kendisini savunabilme imkanı olduğunu öne süren Ergül, bu nedenle heyete karşı AİHM nezdinde adil yargılama hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle tazminat davası açacağını söyledi.

Ergül’ün çalışmasına göre davadaki sayısal veriler şöyle: “Dava dosyasında 442’si iddianame eki olmak üzere 4 bin 300’ü aşkın klasör bulunuyor. Bu klasörlerin her biri ortalama 300 sayfadan hesaplandığında 1 milyonu aşkın sayfa ediyor. Yine yaklaşık olarak 1000 saati aşkın telefon görüşme kaydı, 500 saate yakın çeşitli konferans, kongre, açık oturum, seminer, televizyon haber, belgesel ve tartışma programı gibi çok çeşitli görüşme kayıtları da dosya ekleri arasında yer alıyor. Davaya bakan mahkemede Başkan Hasan Hüseyin Özese’nin yanında 4 üye hakim ve 3 savcı görev yapıyor. 12 kişi kalemde çalışırken, 2 teknisyen ile 2 mübaşir de duruşma salonunda görev alıyor. Görüntülü ve sesli kayıt yapılan davada, bugüne kadar 4 tane 1 terabayt hard disk doldu. 25’i tutuklu 108 sanığın yargılandığı dava yaklaşık 300 avukatın vekaleti bulunuyor.” (Hürriyet)