Türkiye'nin gündemine oturan yargı krizinde dün flaş bir gelişme daha yaşandı. HSYK'nın verdiği kararla, özel yetkileri kaldırılan Savcı Osman Şanal, yürüttüğü soruşturmayı "yetkisizliklik" kararıyla kuryeye İstanbul'daki Ergenekon savcılarına gönderdi. Şanal bu manevrayı, "3 günlük tebellüğ süresi dolmadan" yaptı. Eski Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Şanal, Ergenekon soruşturmasının Erzincan ayağını, Gönye Barajı'nda cephanelik bulununca açtı. Ekimde başlayan soruşturma kapsamında önce Erzincan İl Jandarma Alay Komutanlığı İstihbarat Şube'sinde görevli şube başkanı binbaşı, yardımcısı üsteğmen ve şube astsubayı, ardından da Erzincan şube başkanının da bulunduğu 3 MİT mensubu tutuklandı. Daha sonra 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, ifade için Erzurum Adliyesi'ne davet edildi, eski Erzincan İl Jandarma Alay Komutan Recep Gençoğlu da tutuklandı. Org. Berk davete yanıt vermeyince, ikinci bir davet çıkarılarak 26 Şubat'a kadar zaman tanındı. Berk'in 'şüpheli' olarak ifade vereceği açıklandı. Son olarak da bir ilk gerçekleşti ve Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner 'terör örgütü üyesi olduğu' gerekçesiyle tutuklandı.

13 PARÇADAN OLUŞUYOR

Savcı Osman Şanal'ın yürüttüğü Ergenekon soruşmasının İstanbul'da süren Ergenekon soruşturmasıyla birleştirilmesi bekleniyordu. Ancak bu süreç, beklenmedik gelişmelerin ardından hızlandı. Şanal, dün akşam görevlendirdiği özel kurye ile dosyayı İstanbul'daki Ergenekon savcılarına gönderdi. Erzurum'da iki kez ifadeye çağrılan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk hakkında hazırlanan 'şüpheli' dosyası da İstanbul'a yollandı. Erzurum'dan koli ve valizler içinde gönderilen dosyalar dün öğle saatlerinde Beşiktaş'taki Özel Yetkili İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Kapalı kasa beyaz bir minibüs, 12.30 sıralarında adliyeye giriş yaptı. Minibüsten indirilen ve 13 parçadan oluşan soruşturma dosyası ile evraklar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilleri'nin bulunduğu kata çıkarıldı.

BİLGİ NOTU DA DOSYADA

Erzincan'daki Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan ve halen Erzurum Askeri Cezaevi'nde bulunan Erzincan İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdür Vekili Üsteğmen Ersin E.'nin harddiskinden çıkan 1.5 sayfalık 'bilgi notu' da soruşturma dosyasındaki yerini aldı. Üsteğmen E.'nin notunda, "Yapılacak işlemlerde hazırlanacak gizli belge ve masrafları, Başsavcımız İlhan Cihaner ve Ordu Komutanımız'ın (Orgeneral Saldıray Berk'ten bahsediyor) bilgisi dahilindedir. Bu işleri yapacak kişilerin yüzlerine estetik ameliyatı yaptırılması düşünülmektedir" ifadelerinin yer aldığı belirtildi.

KOMPLO, BAKANLIK'TA

Eski Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'ın, Ergenekon'dan tutuklanan Başsavcı Cihaner hakkında hazırladığı 'komplo' dosyasını ise Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği belirtildi. Buna göre; Cihaner, İsmailağa Cemaati soruşturması dosyasında 2 tanığın ifadelerine yer verdi. Ö.B. ve E.Z. isimli tanıklar, "Osman Şanal, jandarmanın bahçesine silah gömmemiz karşılığı bize para teklif etti" dedi. Dosyanın kendisine geçmesi üzerine bu ifadeleri gören Şanal tanıkları hâkim huzurunda dinletti. Ancak tanıklar bu ifadelerin kendilerine ait olmadığını belirtti. Bunun üzerine Şanal, Başsavcı Cihaner'i kendisine komplo kurmakla suçlayarak hakkında dosya hazırladı.

Eski Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal, yürüttüğü Ergenekon soruşturmasına ilişkin 13 parçalık evrak ve delil dosyalarını önceki gün HSYK'nın "Özel yetkilerini kaldırdık" kararının ardından gönderdi. Şanal, HSYK kararını tebellüğ etmeden söz konusu dosyaları gönderirken, bu bilgiyi UYAP (ulusal yargı programı) sistemine de girdi. Osman Şanal görevden alınma tebligatını tebellüğ etmeden, yürüttüğü Ergenekon soruşturmasının 13 parçadan oluşan evrak ve delil dosyalarını tutanakla İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne gönderdi. Dosyalar burada yine tutanakla teslim alınarak Adli Emanet'e kaldırıldı. İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekilliği de bu dosyalar için özel yetkili bir savcıyı görevlendirdi.

HSYK, özel yetkilerini kaldırdığı 4 Erzurum savcısının yerine, 3 yeni savcıyı yetkilendirdi. HSYK'nın kararına göre, Erzurum Savcısı Taner Aksakal'a, Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği yetkisi verildi. Kurul, yine Erzurum Adliyesi'nde görev yapmakta olan Mehmet Ali Kurt ile Ender Karadeniz'i yetkilendirerek Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği uhdesinde görevlendirdi. Savcı Taner Aksakal, Özel Yetkili Başsavcı Vekili oldu. Bu arada HSYK 3 yeni savcıyı yetkilendirirken, Adalet Bakanlığı da taktik manevrası yaparak önceki günkü 4 savcının yetkilerinin kaldırılması kararını bir gün gecikmeli olarak Erzurum'a iletti. Bakanlık, HSYK'nın önceki gün öğle saatlerinde aldığı ve aynı saatlerde kendisine ulaşan "4 savcının yetkilerinin kaldırılması" kararının yeniden değerlendirilmesini istedi. Kararın değişme olasılığını da dikkate alarak ilk kararı Erzurum'a göndermedi. HSYK, başvuruyu reddedince karar tebliğ edildi. Tebligatları saat 16.00'da tebellüğ eden savcılar da yaya olarak ve korumaları bulunmaksızın adliyeden ayrıldı.


Taner Aksakal: HSYK tarafından Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili görevine atadığı Taner Aksakal, Denizli'nin Çal ilçesi Cumhuriyet Savcılığı'ndan Şanlıurfa Cumhuriyet Savcılığı'na getirildi. 17 Ekim 2007'ye kadar Şanlıurfa'da görev yapan Aksakal, bu tarihten bu yana Erzurum Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapıyordu. Aksakal, Şanlıurfa'da görev yaparken, 2007'deki ÖSS'de 5 bin ila 60 bin TL karşılığında başkalarının yerine sınava girdikleri iddiasıyla gözaltına alınan 48 kişiyle ilgili yürütülen operasyonu yönetti.

Mehmet Ali Kurt: Uşak'ın Banaz ilçesi savcılığından 1 Ağustos 2006'da Adana'nın Ceyhan ilçesi Cumhuriyet Savcılığı görevine, 12 Temmuz 2008'de de Erzurum'a atandı.

Ender Karadeniz: 1 Ağustos 2006'da Yozgat'ın Şefaatli ilçesi Cumhuriyet Savcılığı görevine getirildi. 5 Ağustos 2009'da da Erzurum Cumhuriyet Savcılığı'na atandı.


ZAMAN