Adalet ve eşitlik aradığını söyleyen Tuncay Özkan, "Bu tutukluluk böyle olmaz. Yeni HSYK tezimi halkıma anlatamıyorum'' dedi.

''Sizin bana taktığınız kelepçe yüzünden 'Hayır'diye meydanlarda bağıramıyorum'' diyen Özkan,  ''Anayasa oylamasında 'evet' çıkarsa başka bir süreç, 'hayır' çıkarsa başka bir süreç yaşanacak. Siz bu süreçten etkilenmeyecek misiniz?" diye sordu.

Tuncay Özkan'ın ardından tutuklu gazeteci Mustafa Balbay söz aldı.

Cumhuriyet gazetesine bomba atan Tekin Irşi'nin yurtdışına çıkış yasağı konulmadan tahliye edilmesini eleştiren Balbay, ''Beni şimdi Türkiye'den gitme koşuluyla serbest bıraksanız ben gitmem. Örgütün tek eylemini yaptığı sabit görülmüş kişiyi serbest bıraktınız" dedi.

Hanefi Avcı'nın kitabında özel yetkili savcı ve hakimlerin hepsinin değiştirilmesi gerektiğini yazdığına da işaret eden Balbay, "Avcı çıktı bakalım bir savcı çıkacak mı? Hükümetin değil, cumhuriyet savcısı arıyorum'' diye konuştu.

Davada Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Meclis Başkanlığı'na yazı yazılarak, 1993'te hazırlanan faili meçhul cinayet olaylarını araştırma komisyonu raporu ve tüm eklerinin mahkemeye gönderilmesini talep etti.

3 kişiye tahliye

Bu arada, mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Murat Çavdar, Zerrar Atik ve Fahri Süslü'nün tahliyesine karar verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, verilen ara sonrasında sanık ve avukatların taleplerine ilişkin alınan ara kararlar, heyete başkanlık
yapan üye hakim Hasan Hüseyin Özese tarafından açıklandı.

Buna göre mahkeme heyeti, verilen yazılı ve sözlü talepler ile savcılığın taleplerinin celse arasında değerlendirilmesini kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, suç vasfının değişme ihtimalini ve dosyadaki mevcut delil durumunu dikkate alarak, 20 aydır tutuklu olan polis memurları Murat Çavdar ve
Fahri Süslü ile özel harekatçı Zerrar Atik'in tahliyesine karar verdi.

Bu kişiler hakkında yurt dışına çıkış yasağı da koyan mahkeme heyeti, diğer tutuklu 33 sanığın bu hallerinin devamına hükmetti.

Mahkeme heyeti, duruşmayı 27 Eylül Pazartesi günü saat 09.00'a erteledi.



Cnn Türk