Üç yıldır devam eden birinci Ergenekon Davası’nda ilk defa gizli tanık dinlendi. Ancak avukat Vural Ergül, gizli tanığı deşifre etti.

Ergenekon duruşmasında bir ilk yaşandı. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, gizli tanığın tanık odasında hazır bulunduğunu ve gizli tanığa üye hakim Hüsnü Çalmuk’un nezaret ettiğini belirtti. Gizli tanığın sesi ve görüntüsü deforme edilerek duruşma salonunda bulunan iki ekrana yansıtıldı. Gizli tanığın yanında bulunan hakim Hüsnü Çalmuk “Zarfı açtım ve gizli tanığın kimlik tespitini yaptım” dedi. Ardından Başkan Şengün, gizli tanığa “Buyrun gizli tanık AYDIN-1 sizi dinliyoruz” dedi.

Vatan'ın haberine göre, Gizli tanık AYDIN-1, Danıştay saldırısının gerçekleştiği 17 Mayıs 2006’da Üsküdar’daki “Sarhoş imamlar kahvesi” olarak bilinen Üsküdar Belediyesi’nin altındaki çay ocağında bulunduğunu söyledi. AYDIN-1, Avukat Mehmet Taşdelen ve Nejat isimli arkadaşının davanın tutuksuz sanıklarından Prof. Dr. Emin Gürses’e saldırıyı gerçekleştiren Alparslan Arslan’ın, Said- i Nursi’nin çok eski öğrencisi olduğunu söyledikleri Salih Hoca isimli bir kişinin yanına uzun zamandır gittiğini ve ondan etkilenmiş olabileceğini söylediklerini belirtti.

AYDIN-1’in ifadesinin alınmasının ardından tutuklu sanık Sevgi Erenerol’un avukatı Vural Ergül, gizli tanığın ismini açıklamak istediğini belirterek, “Yemin altında ifade verdiniz ve beni tanımadığınızı söylediniz. Ama ben sizin kim olduğunuzu biliyorum ve burada açıklamak istiyorum. Siz de beni tanıyorsunuz” dedi. Ergül,şunları söyledi:”Gizli Tanık AYDIN-1, gazeteci İ. A.’dır. Siz her ’gizli tanık olmak istiyorum’ diyen kişiyi gizli tanık yaparsanız savunma hakkımız engellenmiş olur. Biz karşımızdaki kişinin kim olduğunu bilmeden ona nasıl soru yöneltebiliriz.

Ahmet Şık 3 sene önce sen Ergenekon’u mu savunuyorsun dediği zaman ben kendisine ’Bir gün sen de Ergenekoncu olacaksın’ demiştim. 3 sene sonra gelinen süreç ortada. İlk gizli tanıklık fiyaskoyla sonuçlandı” diye noktaladı. Bunun üzerine duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, avukat Ergül’ün gizli tanığın kimliğini ifşa ettiğini belirterek hakkında gereğinin yapılması için suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Savcı Pekgüzel ayrıca, gizli tanığın Tanık Koruma Programı’na alınmasını talep etti. Mahkeme Başkanı, talebin celse arasında değerlendirileceğini belirterek duruşmayı 18 Nisan’a erteledi.



Habertürk