İkinci ''Ergenekon'' davasının İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 78. duruşması olaylı geçiyor.

Silivri'deki duruşmaya gazeteci Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay'ın da aralarında bulunduğu tutuklu 29 sanık katıldı. Tutuklu yargılanan eski Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Cengiz Köylü, Mustafa Dönmez, Oğuzhan Sarıoğlu ve Ersiz Gönenci ise duruşmada katılmadı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün'ün yıllık izinde olması nedeniyle üye hakim Hasan Hüseyin Özese'nin başkanlık ettiği duruşmada Mustafa Özbek ile mahkeme başkanı arasında tartışma yaşandı.

20 aydır cezaevinde olduğunu belirten Özbek, ''Sorgum yapılmadı. Hangi hukuka göre bunu yapıyorsunuz? Mektuplarla, gizli tanıklarla tutukladınız. Bizi burada neden tutuyorsunuz? Size güvenimiz yok. Çekilmenizi istiyorum. Tiyatro gibi... Mahkemeden çıktı burası'' şeklinde bağırdı.

Hüseyin Özese'nin uyardığı Özbek, ''Doğru dürüst yargılama yapın. Böyle mahkeme olmaz. Allah'tan korkun'' şeklinde bağırarak konuşmaya devam etti.

Bunun üzerine Özese, Özbek'i duruşma salonundan dışarıya çıkarttı. Bu sırada Osman Gürbüz'ün de aralarında bulunduğu bazı sanıklar da salonu terk etti.

BALBAY: SONUCUNU ÇOCUKLARIMIZ GÖREMEYECEK
Gazeteci Mustafa Balbay da duruşmalar yapıldıkça davanın ilerlemediğini ifade ederek, ''En son AK Parti'nin kapatılma davasının dosya ve eklerini istediniz. Böylece 100 klasör daha eklenmesine yol açtınız. Bu davanın sonunu değil biz, çocuklarımız, torunlarımız bile görmeyecek. Bu davanın yükünü artırmaktasınız'' dedi.

Delillerin büyük ölçüde bilgisayarlardan elde edilmiş dijital veriler olduğunu, mahkemenin öncelikle bunların ne ölçüde hukuki delil olduklarına karar vermesi gerektiğini söyleyen Balbay, şöyle devam etti:

''Cezayı peşin, hukuku taksitle vermektesiniz. Şimdi savunmasını yapan sanık bir dosya daha isterse 'Şu dosya da getirilsin' kararı verilirse o zaman bu dava nasıl ilerleyecek? Yeni dosyalar gelerek davanın uzatıldığını düşünüyorum. Yeni bir suç oluşmakta. Tutuklama suçu. Sizler de kamuoyu önünde neredeyse sanık olmak üzeresiniz.''

Söz alan gazeteci Tuncay Özkan ise şunları söyledi:

''Ankara'daki HSYK tartışmalarına dahil misiniz, değil misiniz? Siz çekilmezseniz bu dava görülmez mi Türkiye'de? Sizin bizi yargılayacağınız konusunda şer'i bir hukuk mu var? Çekilme konusunda karar verin.''

Mahkeme başkanı Özese ise Özkan'a çekilme için yasal şartların gerekli olduğu yanıtını verdi.

Duruşma, Neriman Aydın'ın savunmasıyla devam ediyor.



ntvmsnbc