İSTANBUL - İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 66'si tutuklu 275 sanıklı Ergenekon Davası'nın 286. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, Gazeteci Tuncay Özkan, Danıştay Saldırısı dosyası sanığı Alparslan Arslan, Osman Yıldırım ve eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 45 tutuklu sanık hazır bulundu. Duruşmaya 7 tutuksuz sanık da katıldı.

Eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu ve YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler'inde aralarında bulunduğu 21 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı.

5 HAKİM DURUŞMADA Saat 10.21'de başlayan duruşmaya Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin yanı sıra üye hakimler Sedat Sami Haşıloğlu, Ercan Fırat, Fatih Mehmet Uslu ve Nihat Topal da katıldı. Öte yandan savcılar Nihat Taşkın ve Mehmet Ali Pekgüzel de duruşmada yerini aldı.

MAHKEMENİN ARA KARARLARINA ELEŞTİRİ Mahkeme Başkanı Özese, sanık ve avukatların esas hakkındaki mütalaaya ilişkin savunmalarının alınmasına devam edileceğini belirtti. Bu sırada Tuncay Özkan'ın avukatı Ahmet Çörtoğlu da avukatlarla birlikte ortak hazırladıkları dilekçeyi mahkemeye sunarak söz istedi. Söz alan Avukat Çörtoğlu, sanıklara savunma için verilen 1-2 saatlik süreleri eleştirerek savunma hakkının hukuka aykırı olarak kısıtlandığını savundu. Mahkemenin 15 Nisan Pazartesi günü aldığı "Duruşmaya mazeretsiz olarak gelmeyen tutuklu sanıkların avukatları hakkında gereğinin takdir ve ifası için baro başkanlığına yazı yazılmasına karar verildi" şeklindeki ara kararını eleştiren Avukat Çörtoğlu, avukatların duruşmaya gelip gelmemesinin avukat ile müvekkili arasındaki ilişki olduğunu sadece avukat ve müvekkili ilgilendirdiğini söyledi.

"AVUKATLAR BU MAHKEMEDE NÖBETÇİ ELEMANLAR DEĞİL" "Avukatlar bu mahkemede nöbetçi elemanlar değil" diyen Çörtoğlu, mahkemenin ara kararlarının kabul edilemeyeceğini belirterek, "Ben Tuncay Özkan'ın avukatıyım. Bana deyin ki 'Şu tarihler arasında savunmanız alınacak.' O tarihte geleyim. Diğer avukat arkadaşlarım da aynı şekilde duruşmaya gelsin. Bize ne zaman söz verilecek diye haftalarca burada bekleyemeyiz. Henüz mahkemeye ulaşamayan belgeler var. O belgeler hangi sanıkla ilgiliyse o sanığın savunmasını erteleyin. Ara kararınızda , "Esas hakkındaki mütalaaya karşı son savunmasını yapmayan sanıkların bir dahaki oturumda savunma yapmadıkları takdirde susma hakkını kullanmış sayılacaklar" diyorsunuz. Susma hakkı savunmada yoktur. Sorguda vardır. Biz 15 Nisan'da aldığınız ara kararlardan dönmenizi talep ederim" diye konuştu.

"DİLEKÇE VERDİK KARAR ALIN GEÇİŞTİRMEYİN" Mahkeme başkanı Özese, savunmaların alınmasına başlanacağını belirtti. Bu sırada Emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün kızı aynı zamanda avukatı Zeynep Küçük "Dilekçe verdik karar alın geçiştirmeyin" dedi. Mahkeme Başkanı Özese de, bu talebin önceden karara bağlandığını, esas hakkındaki savunmaların alınmasına devam edileceğini, şu aşamada karar alınmasına gerek görülmediğini söyledi.

MAHKEME BAŞKANI VE AVUKAT ARASINDA GEÇEN KONUŞMA ŞÖYLE:
Avukat Çörtoğlu: Söz istiyorum. Ben konuşacağım.

Mahkeme Başkanı Özese: Söz vermiyorum. Oturur musunuz? Kimden o yetkiyi alıyorsunuz. Oturun yerinize. Başkanla tartışmayın.

Avukat Çörtoğlu: Ben konuşacağım. Dilekçemizle ilgili bir karar verin.

Mahkeme Başkanı Özese: Yargılamayı engelliyorsunuz. Oturun yerinize.

Avukat Çörtoğlu: Oturmayacağım.

Mahkeme Başkanı Özese: Niye oturmuyorsunuz. Size söz hakkı vermiyorum. Bu aşamada karar vermeye gerek yok. Biz mahkeme olarak şuan taleple ilgili bir karar vermeye gerek görmüyoruz.

Avukat Çörtoğlu: Atın beni.

Mahkeme Başkanı Özese: Sizi atmak istemiyoruz ama duruşmayı engellemeyin.

Avukat Çörtoğlu: 2 saat savunma süresi olmaz diyoruz. Talebimizi reddedin geçin. Şimdi değerlendirin.

Mahkeme Başkanı Özese: Sabrımızı zorlamayın. Mahkememize akıl öğretmeyin. Oturun yerinize.

Avukat Çörtoğlu:Oturmayacağım.

Mahkeme Başkanı Özese: Ayakta dinleyin o zaman.

GÜLER KÖMÜRCÜ DE ESKİ SAVUNMALARINI TEKRAR ETTİ Bu sırada Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer ve Haberal'ın avukatı Dilek Helvacı'nın da aralarında bulunduğu avukatlar talebin değerlendirilmesini isteyerek konuşmak için söz istedi. Avukatlara söz vermeyen Mahkeme Başkanı Özese, esas hakkındaki savunmasını almak üzere tutuksuz sanık Gazeteci Güler Kömürcü'ye söz verdi. Kömürcü de eski savunmalarını aynen tekrar ettiğini belirtti.

"VERDİĞİNİZ BU KARAR TABİRİ CAİZE BİR PİYANİSTİN PARMAKLARINI KESMEKLE EŞDEĞERDİR"
Tutuksuz sanık Abdulvahit Özkaya da suçlamalara itiraz ettiğini belirterek, "Hayatım boyunca hukuka aykırı eylemin içinde olmadım. Hakkımda beraat verileceği kararı verileceğine inancım tamdır. Kıymetli Reis Bey benim bu davada yer almam tabiri caizse bir kazadır. Ben ekmek teknemde rahmetli Cumhurbaşkanımızı Turgut Özal'ı ağırlama ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın yurtdışı gezilerinde işadamlarıyla beraber katılma şerefine nail oldum. Ancak verdiğiniz 6 aydır yurtdışı çıkış yasağı nedeniyle adeta işlerim donma noktasına geldi. Verdiğiniz bu karar tabiri caize bir piyanistin parmaklarını kesmekle eşdeğerdir. Yurtdışına çıkış yasağımın kaldırılmasını talep ediyorum" diye konuştu.

EKRANA DİJİTAL BİR KRONOMETRE YANSITILDI Duruşma tutuksuz sanık Murat Uslukılıç'ın esas hakkındaki savunmasıyla devam ediyor. Duruşma salonundaki 2 dev ekrandan birine sanıkların savunma sürelerinden geri kalan zamanı gösteren dijital bir kronometre yansıtıldı. Diğer ekrana ise savunma yapan sanıkların görüntüsü yansıtılıyor.



Serpil KIRKESER - Cem TURSUN / DHA