Ermenek'in Pamuklu Köyü yakınlarındaki Cenne Mevkii'ndeki Has Şekerler maden ocağında, 28 Ekim salı günü saat 12.15'de eski maden ocağına biriken suların basması sonucu 34 işçiden 18'i mahsur kaldı. Mahsur kalan işçilerden Kerim Haznedar ve İsa Gözbaşı'nın cesetleri, 6 Kasım gecesi ocaktan çıkartıldı.

Bunun üzerine soruşturmayı yürüten Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı, Has Şekerler Maden Şirketi'nin sahibi Saffet Uyar başta olmak üzere, Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'ne ait kömür ocağının işletme ruhsatına sahip Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Şirketi yöneticisi Abdullah Özbey, aynı şirketin işleme müdürü Mehmet Zeybek, teknik nezaretçi Ali Uyar, Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'nden işletme müdürü Yavuz Özsoy, maden mühendisleri Cemile Karaca, Nuray Yetiş ve iş güvenliği uzmanı Engin Yeti hakkında 'ölüme sebebiyet vermek' suçundan gözaltı kararı verdi.

Şüphelilerden Saffet Uyar, Abdullah Özbey, Mehmet Zeybey, Ali Uyar ve Yavuz Özsoy, tutuklandı. Cemile Karaca, Nuray Yetiş ve Engin Yetki de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Tutuklulukları devam eden 5 kişi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 108'inci maddesi gereğince bugün Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Mahkeme heyeti 21.01.2015 tarihli bilirkişi raporuna göre kusursuz bulunan Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Şirketi İşletme Müdürü Mehmet Zeybek ile Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'nden işletme müdürü Yavuz Özsoy'un tutuksuz olarak yargılanması için tahliye kararı verdi. Saffet Uyar, Abdullah Özbey ve Ali Uyar'ın da tutukluluk hallerinin devam etmesini karar verdi.

Soruşturmayı yürüten Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ise bilirkişi raporları tamamlandıktan sonra iddianameyi hazırlayıp Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunacağı öğrenildi.

Ali Rıza ETCİ/ERMENEK (Karaman), (DHA)