İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Erol Evcil, Hüseyin Kayapalı, Fettah Erdem, İlyas Uç, Serpil Sağır ve Halil İbrahim Uysal katıldı.

Duruşmada ifadesi alınan sanık Serpil Sağır, iddianamedeki suçları kabul etmediğini ve diğer sanıklarla bir ilgisinin olmadığını belirterek, ''2004 yılında kimliğimi kaybetmiştim. Ancak herhangi bir yere başvuruda bulunmadım. 2005 yılında ise kimliğimi yeniden çıkarttım. Bu nedenle kaybettiğim bu kimlik sahte olarak kullanılmış olabilir'' dedi.

Hiçbir suç örgütü içerisinde bulunmadığını ve sanıkları tanımadığını beyan eden Sağır, beraatını istedi.

Tutuksuz sanıklardan Erol Evcil'in avukatı Ahmet Gökçen, soruşturmanın genişletilmesi talebiyle ilgili 3 sayfalık bir dilekçeyi mahkeme heyetine sundu.

Avukat Gökçen, en son İş Bankasından alınan kredinin tarihinin ve bankanın yöneticileri hakkında Ankara Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davanın durumunun sorulması ve yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılmasını talep ederek, taleplerinin karşılanmasının ardından dosyanın mütalaa için savcıya verilmesini istedi.

Müdahil İş Bankasının avukatı Mert Kırımoğlu ise kullanılan kredilerle ilgili bilgileri daha önce tablo halinde mahkemeye sunduklarını ve bunların yeniden istenilmesine gerek olmadığını belirterek, emniyeti suistimal davasının bu davayla ilgisinin bulunmadığını savundu.

Duruşmada görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Ahmet Nuri Saraç, esas hakkındaki görüşünü hazırlamak üzere dosyanın kendisine verilmesini talep ederek, Evcil'in avukatının soruşturmanın genişletilmesi talebinin ise savunmayla ilgili olduğu için mahkemenin takdirine bırakılması gerektiğini söyledi.

Mahkeme heyeti, sanık Evcil'in avukatının, soruşturmanın genişletilmesi talebinin, delillerin bir bütün olarak mahkemede değerlendirileceği ve taleplerin esasa etkisi olmaması gerekçeleriyle reddine karar verdi.

Dosyanın mütalaa için Cumhuriyet Savcısı Ahmet Nuri Saraç'a verilmesini kararlaştıran heyet, duruşmayı erteledi.

İddianameden

Bursa Cumhuriyet Başsavcılığınca, Bursa Ağır Ceza Mahkemesinde açılan ve söz konusu suç örgütünün silahlı olması gerekçesiyle özel yetkili İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen davanın iddianamesinde, Erol Evcil ile Hüseyin Kayapalı'nın da aralarında bulunduğu 9 sanığın, ''çıkar amaçlı örgüt kurmak ve yönetmek'', ''suçtan kaynaklanan mal varlıklarını aklamak'' ve ''nitelikli dolandırıcılık'' suçlarından 9 ile 26'şar yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

İddianamede, Hüseyin Kayapalı'nın ayrıca, iş yerinde bulunan mermilere ilişkin 1 ile 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Fırat Ardıç, Öznur Yönek, Engin Eren ile Mustafa Özdalgıç'ın da aralarında bulunduğu 15 sanığın, ''çıkar amaçlı örgüte üye olmak'', ''dolandırıcılık'' ve ''suçtan kaynaklanan mal varlıklarını aklamak''tan dolayı 7,5 ile 21'er yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülen iddianamede, 31 kişinin de ''çıkar amaçlı örgüte üye olmak'' ve ''suçtan kaynaklanan mal varlıklarını aklamak'' suçlarından 5,5 yıldan 14,5'ar yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

İddianamede, 137 sanığın, ''suçtan kaynaklanan mal varlıklarını akladıkları'' iddiasıyla 4-10'ar yıl arasında, 19 sanığın da ''çıkar amaçlı suç örgütüne üye olmak ve yardım yataklık etmek'' suçlarından 1,5-4,5'ar yıl arasında hapisle cezalandırılması talebinde bulunuluyor.


Cnn Türk