Ergenekon davasının tutuksuz sanıklarından emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile emekli Albay Hasan Atilla Uğur ve Korgeneral Hakkı Kılınç'ın, jandarma örtülü ödeneğinin, Ergenekon örgütüne aktarıldığı iddiasıyla ilgili bugün ifadeleri alınacak. Soruşturma kapsamında, 2002-2004 dönemi Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur'un bir kamu bankasının Ankara Bakanlıklar Şubesi'nde açılmış 39 hesabı bulunduğu belirlendi. Aynı şubede açılmış Jandarma Genel Komutanlığı'nın hesaplarında bulunması gereken örtülü ödenekten, Eruygur'un şahsi hesaplarına 13 milyon lira aktarıldığı tespit edildi. Bunun 7.5 milyon liralık kısmının ise "5 kişinin" hesabına aktarıldığı ve bu kişilerin parayı nakit olarak çektikleri saptandı. Eruygur, dönemin Jandarma Genel Komutanlığı Kurmay Başkanı Korg. Hakkı Kılınç, İstihbarat Daire Başkanlığı'nda görevli Albay Hasan Atila Uğur ile 1. Ordu Komutanı Org. Hurşit Tolon bugün İstanbul Adliyesi'nde hesapların aktarıldığı öne sürülen 2 siville birlikte ifade verecek. Önceki gün emekli tuğgeneral Levent Ersöz'ün de ifadesi alınmıştı.

FIRTINA'YA DA SORULDU

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) murakıpları ve Maliye Bakanlığı kontrolörlerince yürütülen inceleme sonucunda hazırlanan raporlar Başbakanlık Teftiş Kurulu'na gönderilmişti. Ergenekon örgütünün finans kaynaklarıyla ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca yürütülen araştırma devam ediyor. Öte yandan "Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz ve Eldiven" darbe planlarını hazırladığı öne sürülen Cumhuriyet Çalışma Grubu'nun faaliyet masraflarının örtülü ödenekten karşılandığı yönündeki iddiaların, dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. İbrahim Fırtına ve diğer kuvvet komutanlarını da sorulduğu ortaya çıktı. Özkök, "Jandarma Genel Komutanlığı'nın ödeneği ve bütçesi ayrıydı. Harcamaları nasıl yaptığını ben ayrıntılı olarak bilemem" derken, Fırtına'nın ödeneklerin Jandarma bütçesiyle ilgili olduğunu, kendisinin bilgi sahibi olmadığını söylediği belirtiliyor.

BDDK murakıplarının hazırlayıp Başbakanlık Teftiş Kurulu'na gönderdikleri rapora göre, eski Jandarma Genel Komutanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur'un hesabı üzerinden dağıtılan toplam 13 milyon liranın 7.5 milyon liralık kısmının dağıtıldığı iddia edilen 5 kişi şunlardan oluşuyor:

1- MEHMET SANİBAL: Mehmet Sanibal'ın hesaplarına toplam 5.3 milyon liralık kaynak aktarıldı. Sanibal'ın hesaplarına yatan 5.3 milyon liranın tamamının nakit olarak çekildiği belirlendi. Sanibal'ın Rem Mümessillik ve Dış Ticaret A.Ş.'nin bir yetkilisi olduğu belirlendi. Rem Mümessillik. Ergenekon iddianamesinde, dinleme cihazları ithal eden şirket olarak geçmişti. Şirketin yöneticilerinden Hakan Şanlı da operasyon kapsamında tutuklanmıştı.

2- RECEP CÖMERT: Jandarma Genel Komutanlığı'nın örtülü ödeneğinden Recep Cömert'in hesaplarına 1.1 milyon liralık kaynak aktarıldı. Söz konusu kaynakların tamamı, nakit olarak çekildi. Recep Cömert'in, Eruygur'un yakınında bulunan jandarma kıdemli başçavuşu olduğu belirlendi.

3- Ş.M.Ö.: Örtülü ödenekten 900 bin lira aktarıldı. Paranın tamamı Şükrü Muhammer Öner veya yakınları tarafından nakit olarak çekildi. Öner'in yurt dışındaki bazı şirketler adına çalıştığı belirlendi.

4- ŞÜKRÜ KIYAK: Örtülü ödenekten 180 bin lira ödeme yapıldı. Söz konusu şahsın da Ergenekon sanıklarından Hakan Şanlı'nın sahibi olduğu Sama Savunma Hizmetleri Ticaret A.Ş. ile Hasan Atilla Uğur'un ortağı olduğu Amaç Petrol Ürünleri Şirketi'nin yöneticisi olduğu tespit edildi.

5- MUSTAFA CEM BEYAZIT: Örtülü ödenekten bu şahsın hesaplarına da 45 bin lira aktarıldığı belirlendi.

VELİ SARIBOĞA-SABAH