Orhan Bozkurt Bildiriyor- Erzurum'da yargılanmasına devam edilen tutuklu Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, "Mahkeme devam ederken yeni bir soruşturma mı yapılıyor" sorusuna, Özel Yetkili Başsavcı Vekili Taner Aksakal, "Evet, ama bunu mahkemeye taşıyamam" yanıtı verince, duruşmada tansiyon gerildi.
Erzincan'daki silahlı terör örgütü iddialarına ilişkin Özel Yetkili Erzurum 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın üçüncü gününde Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı vekili Taner Aksakal'ın mahkeme devam ederken soruşturmayı sürdürdüğünü açıklaması tansiyonu bir anda yükseltti.
Bugün saat 10.00'da başlayan duruşmada tutuklu Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in avukatı Turgut Kazan'ın Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Taner Aksakal hakkında suç duyurusunda bulunması ve mahkemedeki ses ve görüntü kayıtlarının avukatlara verilmesi talebini karara bağlandı. Mahkeme heyeti Başsavcı vekili Aksakal hakkındaki suç duyurusunun ses ve görüntü kayıtlarının deşifre edilmesinin ardından Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesi ve avukatlara verilmesine karar verdi.

-"SORUŞTURMA DEVAM MI EDİYOR?"-

Ara kararın ardından söz isteyen tutuklu Başsavcı İlhan Cihaner, görevi sırasında koruma polisliği yapan memurun Erzurum Özel Yetkili Savcılığı tarafından ifadeye çağırıldığını hatırlatarak şöyle konuştu:
"Ben ve diğer tutuklu sanıklar hakkında devam eden bir soruşturma var mıdır? Varsa bunun tarafımıza bildirilmesini ve ayrıca ortada henüz bir soruşturma yokken Samsun'dan seminer dönüşü yanımda bulunan arkadaşlarımla birlikte bir mola yerinde yemek yerken fotoğraflarım çekilmiş. Soruşturma öncesinde bir takip altında mıydık? Ayrıca önleyici dinleme yapılmış mıdır? Yürüyen bir davada savcılık elindeki tüm belgeleri mahkemeye getirmek zorundadır. Yani sizin egemenliğiniz içinde olması gereken soruşturmaya paralel başka bir soruşturma yürüyor. Bu konudaki kararınızı bir an önce açıklamanızı talep ediyorum."
Mahkeme heyeti bunun üzerine 5 dakika ara verdi.

-MÜZEKKERE YAZDIRDI, SAVCIYA SORDU-

Aradan sonra Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, tutuklu Cihaner'in yeni bir soruşturmanın yapılıp yapılmadığı talebiyle ilgili Cumhuriyet Savcılığı'na müzekkere yazılmasına karar verirken, önleyici dinleme yapılıp yapılmadığı talebini ise, "Mahkememizin böyle bir talebi olmadığı için" reddine karar verdi. Sanık avukatlarının itirazları üzerine Mahkeme Başkanı Karatay, Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Taner Aksakal'a halen devam eden bir soruşturma olup olmadığını ve bu soruya cevap verip vermek istemediğini sordu.

-SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR-

Aksakal, "Evet devam eden bir soruşturma vardır. Şüpheli sanıklar hakkında delil mahiyetinde bilgilerde vardır. Ancak yürüyen bu soruşturma hakkında gizlilik kararımız da var. Soruşturmayla ilgili bilgileri şu aşamada paylaşamam. Sadece mahkeme incelemek isterse verebilirim. Soruşturmamız halen daha devam ediyor. Ben diğer duruşmalarda olduğu gibi buradaki şüphelilerin uzun bir yargılama süreci yaşaması için bir an önce yargılanmalarını sağlamak amacıyla hemen davayı açtım. Bir yandan da soruşturmanın kalan bölümünü devam ettirdim. Soruşturma tamamlandığında mahkemeye sunacağım" dedi.

-AVUKATLAR İTİRAZ ETTİ-

Başsavcı vekili Aksakal'ın bu açıklaması salonda tansiyonu bir an da yükseltti. Cihaner'in avukatlarından Mustafa Güler, Başsavcı vekili Aksakal'ın Ceza Usül yasasına aykırı hareket ettiğini öne sürerek, "Bu resmen paralel bir soruşturmadır. Ceza Usül yasasında böyle bir şey yoktur. Bizim savunma yapmama kararımızın ne kadar doğru olduğunun da bir göstergesidir. Bir yanda çapraz sorgu yapılacak diğer yandan da savcı buradan aldığı cevaplara göre yeni gizli tanıklar bulacaktır. Bu dava bu haliyle yürümez" diye konuştu.
Tutuklu MİT mensuplarının avukatı Sadullah Kara da, Başsavcı vekili Aksakal'dan soruşturmaya tabi olan şüpheli sanıkların kimler olduğunu açıklamasını istedi. Avukat Kara, isimlerin açıklanmaması halinde savcılığın yapacakları savunmaya karşı yeni bilgi ve deliller toplama çabasına gireceğini belirterek dava sürerken, soruşturmanın da devam etmesini eleştirdi.(ANKA)
(OB/ÖMR)