TÜRKER KARAPINAR

Ankara’daki gezi parkı eylemlerine katılan Ethem Sarısülük’ü öldüren polis Ahmet Şahbaz’a verilen cezada Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, olası kast suçundan alt sınırdan ceza verirken, haksız tahrik indirimini ise üst sınırdan yaptığı ortaya çıktı. Mahkeme, cezada üst sınırları uygulasaydı Şahbaz, 20 yıl 10 ay hapse mahkum edilebilirdi. Hükümle birlikte 4 yıl cezaevinde kalıp tahliye olacak olan Şahbaz, üst sınırlar uygulanmış olsaydı 12 yıl cezaevinde kalacaktı.

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Sarısülük’ü öldüren polis memuru Şahbaz’ı, olası kast ve haksız tahrik indiriminden faydalandırıldığı kısa kararında dikkat çekici bir ayrıntı ortaya çıktı.
Kararda, sanığın eylemi suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen fiili olası kast altında işlediği anlaşıldığından TCK’nın 21/2 maddesi gereğince takdiren ve teşhiden 21 yıl hapisle cezalandırıldığı kaydedildi. Olası kastta, sanığa, müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. Mahkeme, bu cezayı verirken takdir hakkını kullandı ve alt limit olan 20 yıldan fazla uzaklaşmayarak cezayı 21 yıl olarak belirledi. Kararda, sanığın atılı suçu görevi gereği kendisine verilen tabanca ile işlemiş olduğu anlaşıldığından TCK’nın 266/1 maddesi gereğince cezasında 1/3 oranında artırım yapılarak 28 yıla çıkarıldığı kaydedildi.

Şiddetli elemle öldürdü
Mahkeme, 28 yıllık cezayı 3/4’lük indirime yakın bir oranda 2/3 oranında düşürerek, 9 yıl 4 aya indirdi. Kararda, son olarak sanığın geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonra ve yargılama süresinden sonraki davranışlarının gözönüne alındığı ve cezasının TCK’nın 62. maddesi uyarınca 1/6 oranında indirim yapılarak 7 yıl 9 ay 19 gün hapis olarak belirlendiği ifade edildi. Şahbaz bu kararla 4 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye olabilecek.

Mahkeme, Şahbaz’a bu cezayı verirken olası kast suçunda alt sınırdan (20 yıl) uzaklaşmazken, haksız tahrik fiilinde 2/3 oranında indirim yaparak 3/4’lük orana yaklaşması dikkati çekti. Mahkeme, sanık hakkında olası kast suçunda üst sınırdan ceza belirleseydi Şahbaz, olayda kamu malı olan silahını kullandığı için artırımla birlikte toplam 33 yıl 4 ay hapse mahkum edilebilecekti. Haksız tahrikte ise en düşük limit olan 1/4 oranında indirim yapılsaydı, Şahbaz’ın cezası 25 yıla inecekti. 25 yıllık bu ceza da yine 1/6 oranında indirimle 20 yıl 10 aya düşebilecekti. Şahbaz bu durumda, kesintisiz olarak 13 yıl hapiste kalacaktı. Şahbaz, cezasının bitimine bir yıl kala denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanabileceğinden 12 yılını cezaevinde geçirecekti.

‘Mahkemeye kızdı’
Öte yandan Sarısülük’ün yıllardır Çorum’un Sungurlu ilçesinde derme çatma bir evde tek başına yaşayan babası Muzaffer Sarısülük, oğlunu öldüren polise verilen cezaya değil, cezayı veren mahkemeye isyan etti. Baba Sarısülük, “Ben polise verilen cezaya takılmadım.

Ben asıl bu kararı veren mahkemelere takıldım. Asıl cinayet budur” dedi. ‘Muzaffer’i öldüremediler, oğlunu öldürdüler. Hayatım zaten zindandı. Ethem öldürüldükten sonra hayatım söndü’ diye konuşan baba Sarısülük, mahkeme kararını dün öğrenmiş.